Pandemie koronaviru vyhnala turisty z Česka. Návštěvnost po několika letech nepřetržitého růstu zaznamenala loni pokles o 51 procent. Nejhůř na tom byla Praha, kam meziročně přijelo o 92,9 procent méně hostů. 

Informoval o tom Český statistický úřad.

Celosvětová pandemie značně omezila v loňském roce možnost cestování.

Počet hostů ubytovaných v hromadných ubytovacích zařízeních v roce 2020 dosáhl 10,8 milionu, což bylo o 11,2 milionu méně než v roce 2019.

Domácích hostů se ubytovalo takřka 8 milionů, tedy o 28 procent méně v předchozím roce. Ubytovaných cizinců v Česku ubylo o 74,4 procenta (pokles o 8,1 milionu příjezdů).

Počet přenocování v hromadných ubytovacích zařízeních dosáhl loni 31,2 milionu nocí, což meziročně představovalo pokles o 45,3 procenta. Počet strávených nocí domácími turisty se snížil o 20,3 procenta, u cizinců to bylo o 72,9 procenta.

Podzimní omezení ubytovacích služeb znamenalo podle ČSÚ propad návštěvnosti srovnatelný s první jarní koronavirovou krizí.

Ve 4. čtvrtletí se celkový počet ubytovaných hostů v hromadných ubytovacích zařízeních meziročně snížil o 85,9 procenta a počet přenocování poklesl o 81,3 procenta.

Nejvíce hostů meziročně chybělo ve čtyřhvězdičkových hotelích (pokles o 88,7 procenta), dále pak ve tříhvězdičkovém ubytování (pokles o 85,4 procenta) a také v penzionech, kde se počet ubytovaných snížil o 76 procent.

Regionálně návštěvnost poklesla ve všech krajích republiky.

Nejhlubší propad ve 4. čtvrtletí nastal v Praze, kde meziročně přijelo o 1,9 milionu hostů méně (pokles o 92,9 procenta) a počet přenocování se snížil o 4,4 milionu (pokles o 93,2 procenta).

Pokles o více než jeden milion nocí zaznamenal také Karlovarský kraj (pokles 79 procent).
(pel)