Státy Evropské unie schválily České republice zvýšení limitu pro povinné placení daně z přidané hodnoty (DPH) z jednoho na dva miliony korun. Vláda premiéra Petra Fialy (ODS) hodlá změnu zavést od začátku příštího roku. Podle odhadů by zvýšením limitu mělo ubýt plátců DPH zhruba o 105 tisíc.

Informovalo o tom ministerstvo financí.

„Rada EU vyhověla naší žádosti o výjimku aplikovat dříve vyšší limit pro povinnou registraci k DPH. Česká legislativa zvyšující tento roční limit na dva miliony korun už prošla mezirezortním připomínkovým řízením a nyní ho projedná vláda. Na dvojnásobek podle našeho návrhu vzroste od příštího roku také limit pro využívání paušální daně,“ řekl ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS).

Stávající limit pro plátcovství DPH ve výši 1 milion korun ročně vychází z částky 35 tisíc eur vyjednané při vstupu ČR do EU v roce 2004 a nezměnil se už 18 let navzdory významnému růstu cenové hladiny.

Resort předpokládá, že se osvobození od DPH nově dotkne zhruba 105 tisíc poplatníků, až 80 tisíc z nich by se mohlo ze systému DPH reálně odhlásit.

Žádost o výjimku, která bude platit do konce roku 2024, podala bývalá ministryně financí Alena Schillerová (ANO). (pel)