Ukrajina oficiálně získala statu kandidáta na členství v Evropské unii. (Ilustrační foto).

Prezidenti a premiéři zemí EU na summitu v Bruselu jednomyslně schválili udělení kandidátského statusu pro Ukrajinu a Moldavsku. Gruzii přislíbili kandidaturu, pokud splní podmínky stanovené Evropskou komisí. Ukrajina požádala o členství v unii spolu s Moldavskem i Gruzií krátce po začátku ruské invaze na Ukrajinu, kterou Moskva zahájila 24. února.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj získání kandidátského statusu přivítal.

„Upřímně vítám rozhodnutí evropských lídrů udělit kandidátský status. Je to jedinečný a historický moment ve vztazích Ukrajiny a EU,“ napsal Zelenskyj.

Budoucnost Ukrajiny je podle něho v unii.

Za historické označila rozhodnutí summitu také moldavská prezidentka Maia Sanduová, přičemž zdůraznila, že zemi čeká ještě dlouhá cesta plná reforem.

„Dlužíme to Ukrajincům, kteří bojují i za naše hodnoty, suverenitu a územní celistvost,“ prohlásil francouzský prezident Emmanuel Macron, jehož země v současnosti předsedá Unii.

Jednomyslné rozhodnutí unijních lídrů je podle Macrona jasným signálem jednoty sedmadvacítky vyslaným směrem k Rusku.

„Toto rozhodnutí nás posiluje všechny,“ uvedl šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová. „A posiluje EU. Znovu světu ukazuje, že jsme jednotní a silní tváří v tvář vnějším hrozbám,“ dodala.

K získání plnohodnotného členství musí všechny kandidátské země dokončit řadu reforem a celý proces může trvat i více než deset let.

Komise minulý týden zveřejnila hodnocení připravenosti celé trojice na zahájení přijímacího procesu. Kyjev by se měl zaměřit například na nedostatky v otázkách právního státu či boje s korupcí.

Skutečnost, že Ukrajina dnes získala status kandidáta členství v Evropské unii, označil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj za vítězství.

„Čekali jsme 120 dní a 30 let,“ uvedl v krátkém videoposelství. (sfr)