Obrana zrušila tendr na nákup pásových vozidel za více než 50 miliard korun. (Ilustrační foto)

Armáda se nových pásových bojových vozidel pěchoty (BVP) jen tak nedočká. Ministerstvo obrany zrušilo tendr na nákup pásových vozidel za více než 50 miliard korun. Vláda následně pověřila ministryni obrany Janu Černochovou (ODS), aby zahájila jednání se švédskou vládou o pořízení bojových vozidel CV90. 

Resort o tom informoval na webu.

„Dnešní den je pro budoucnost armádních akvizic naprosto zásadní. Vláda rozhodla o zrušení tendru na BVP a pověřila mě, abych vyjednávala s vládou Švédského království o pořízení švédských bojových vozidel CV90. Dalším bodem jednání byla budoucnost českého nadzvukového letectva. Byla jsem pověřena sestavit mezirezortní vyjednávací tým a začít jednat s vládou Spojených států o nákupu dvou letek, tj. 24 kusů, víceúčelových nadzvukových letounů F-35 Lightning II,“ uvedla Černochová.

Vláda rozhodla o zrušení výběrového řízení na pořízení této techniky poté, co dva ze tří uchazečů odmítli přistoupit na nové podmínky.

Z právní analýzy, kterou si ministerstvo obrany nechalo vypracovat, vyplynulo, že v takovém případě je zrušení tendru jedinou možností.

Nově osloví přímo švédského výrobce stroje CV-90 BAE Systems.

„CV90 je zavedená a bojem prověřená platforma. Tato vozidla používá řada evropských armád a rozhodla se pro ně i Slovenská republika, s kterou budeme naše jednání koordinovat,“ uvedla ministryně Černochová s tím, že od spolupráce se slovenskou stranou si vláda slibuje další úspory.

Dosavadní tendr, ve kterém zůstali tři potenciální dodavatelé, nabral postupně několikaleté zpoždění.

Projekt pořízení 210 nových bojových vozidel pěchoty má přitom být klíčový nejen kvůli přezbrojení 7. mechanizované brigády, ale i splnění závazku ČR vůči spojencům.

Termín uzavření veřejné soutěže se několikrát posunul a minulé vedení úřadu na konci funkčního období rozhodlo o jejím pozastavení, protože žádný ze tří uchazečů nesplnil armádní požadavky.

Koncem června ministerstvo zaslalo třem účastníkům tendru nové podmínky výběrového řízení. Nové podmínky neodsouhlasily španělský GDELS s vozidlem ASCOD a německý Rheinmetall Landsysteme s vozidlem Lynx.

Kromě toho Černochová začne jednat s americkou vládou o nákupu víceúčelových nadzvukových letounů F-35 Lightning II. Tuto techniku používá řada spojenců ČR v NATO a EU, díky čemuž modernizace posílí spolupráci a sníží náklady na opravy a potřebnou údržbu.

„Naše rozhodnutí pro tuto volbu vychází z analýzy armády, která jasně říká, že jen nejmodernější stroje tzv. 5. generace mohou obstát i na bojištích budoucnosti,“ řekla Černochová.

Dodala, že o akvizici je třeba rozhodnout teď, neboť ceny techniky se stále zvyšují a zároveň chybí výrobní kapacity a suroviny, což doby dodání prodlužuje.

„Nesmíme proto otálet, protože dodací lhůty jsou v řádu let,“ uvedla ministryně s tím, že rok 2027, kdy vyprší nájemní smlouva na současné stíhací letouny, je vzdálený jen zdánlivě.

Víceúčelové nadzvukové letouny F-35 řeší problém nadzvukového letectva na desítky let dopředu.

„F-35 Lightning II bude i po roce 2040 technická špička, zatímco stroje tzv. 4,5. generace tou dobou budou zastaralé. F-35 navíc nepředstavuje jen stíhací letoun. Jde o létající velitelské středisko představující kombinaci stíhacího letounu, prvku protivzdušné obrany, špičkového výzvědného a komunikačního pracoviště a zároveň je součástí široké sítě internetu strojů včetně bezpilotních prostředků, a tudíž dokáže provádět i úkoly, které jsou zcela mimo možnosti současných strojů,“ vysvětlil náčelník Generálního štábu AČR generálmajor Karel Řehka, proč armáda toto řešení preferuje.

Důvodem pro navýšení počtu strojů je podle resortu fakt, že už v současnosti počet nadzvukových letadel nestačí k plnění zadaných úkolů a vzhledem ke zhoršující se bezpečnostní situaci se bude objem plněných úkolů nadále zvyšovat. (pel)