Nezaměstnanost v Česku za leden stoupla na 4,3 procenta. Přibylo však i pracovních míst. Míra nezaměstnanosti v lednu 2021 stoupla o 0,3 procentního bodu na 4,3 procenta. V prosinci byla nezaměstnanost čtyřprocentní. V evidenci úřadů práce bylo v na konci ledna celkem 308.859 osob, což je meziměsíčně o zhruba 17 tisíc více.

V Česku však v uvedeném období přibylo volných pracovních míst. K dispozici jich bylo 325.425, tedy o téměř 7 tisíc více než na konci loňského roku. A současně také o zhruba 16 tisíc více, než kolik osob bylo registrováno jako nezaměstnaní.

Podle vyjádření Úřadu práce roste v lednu nezaměstnanost pravidelně, i bez ohledu na současnou koronavirovou epidemii.

Ve srovnání s lednem roku 2020 se letos nezaměstnanost zvýšila o 1,2 procentního bodu. Počet lidí bez práce vzrostl o 78.837. Volných pracovních míst ubylo o 15.966.

Ve větší míře v evidenci úřadů práce v lednu skončili lidé, kterým na konci roku 2020 skončily termínované pracovní smlouvy a dohody.

Podnikání přerušila i část živnostníků.

Podle generálního ředitele ÚP ČR Viktora Najmona se koronavirus podepsal především v oborech, které nejdříve postihlo nařízené uzavření provozů jak v první, tak i ve druhé vlně. A to v oblastech, jako jsou například služby, pohostinství, lázeňství, kultura, prodej nebo volnočasové aktivity, včetně horských středisek.

Meziměsíční nárůst nezaměstnanosti v Česku zaznamenalo v lednu 2021 všech 77 okresů. Nejvíce, o 19,4 procenta, stoupla nezaměstnanost na Jindřichohradecku. (sfr)