Policie odhalila v roce 2020 o čtvrtinu více nelegálních migrantů. (Ilustrační foto)

Cizinecká policie v roce 2020 zadržela o téměř 25 procent více nelegálních migrantů proti předchozímu roku. Celkově bylo odhaleno 7 093 přistěhovalců. Podle náměstka policejního prezidenta Martina Vondráška byl celý loňský rok poznamenán pandemií koronaviru a s tím souvisejícími vládními opatřeními. 

Policie ČR o tom informovala na tiskové konferenci.

Oproti předloňsku poklesl naopak počet lidí zadržených na vnější schengenské hranici. Provoz na mezinárodních letištích se celkově snížil o téměř 80 procent.

Z grafů policie dále vyplynulo, že během prvních dvou měsíců loňského roku byla nelegální migrace do ČR zhruba stejná jako v roce 2019.

Po vypuknutí pandemie koronaviru v březnu a s tím souvisejícím vyhlášením nouzového stavu lze v březnu vidět pokles (220 migrantů v roce 2020; 452 migrantů v roce 2019).

Snížení přistěhovalectví lze pozorovat i v dubnu, květnu a červnu. Nejznatelnější bylo pak v dubnu, kdy bylo zadrženo 47 migrantů proti 454 zadrženým v roce 2019.

Vliv na to nejspíš mělo i dočasné zavedení kontrol na hranici s Rakouskem a Německem. Současně byly také zpřísněny kontroly z Polska a Slovenska.

Od 16. března navíc vláda zakázala vstup všem cizincům s výjimkou těch s přechodným pobytem nad 90 dnů nebo trvalým pobytem v ČR. Omezení s různými modifikacemi přitom platí dodnes.

Zdroj: Policie ČR

V letních měsících ale čísla znovu rostla a nárůst byl patrný až do konce roku. Na rozdíl od jarní vlny nedošlo k poklesu během nouzového stavu v říjnu, listopadu a prosinci. Nejčastěji zadrženými byli Ukrajinci, Moldavané a Gruzínci.

Zvýšil se hlavně počet cizinců odhalených při nelegálním pobytu. Jednalo se o lidi, kteří do Česka sice přicestovali legálně, ale zůstali zde i po uplynutí povolené doby, nebo navzdory opatřením. Nejčastějšími zadrženými byli Ukrajinci.

Kromě toho bylo zadrženo 486 uprchlíků, kteří se přes Česko chtěli dostat do jiné země. Jejich počet proti roku 2019 narostl o 220. Většinou se snažili v dodávkách a kamionech dostat ze Slovenska do Německa. Nejvíce migrantů bylo z Afghánistánu, následovali Syřané, Marokánci a Turci.

V prosinci 2020 pak byla zahájena činnost nové laboratoře Národního centra pro bezpečnost. Projekt je spolufinancován EU z programu Fondu pro vnitřní bezpečnost. Náklady jsou 12 milionů korun, přičemž podpora z EU tvoří 75 procent.

Cílem má být zvýšení schopnosti odhalovat nové způsoby padělání dokladů. (pel)