Pandemie koronaviru změnila i podobu letošních maturitních zkoušek. Ty budou snazší, studenti totiž na didaktické testy dostanou více času. Navíc budou jako loni zrušeny slohové práce z českého i cizího jazyka. Středoškoláci, kteří se zapojili do pomoci během pandemie, dostanou 2 termíny zkoušky.

Informovalo o tom ministerstvo školství.

„Vyslechli jsme si nejen pozici samotných studentů, ale zároveň jsme se o tom bavili s učiteli a řediteli škol a snažili se nalézt takové řešení, které bude zohledňovat složitost současné situace. Věřím, že se nám podařilo najít vybalancované řešení,“ řekl ministr školství Robert Plaga (ANO).

U didaktických testů bude navýšen čas na jejich vypracování o 10 minut u českého a cizího jazyka a o 15 minut u matematiky.

Konkrétně tak budou mít žáci na vypracování testu z ČJ 85 minut, z cizího jazyka 110 minut a matematiky 135 minut.

U výběrové zkoušky Matematika rozšiřující zůstává čas nezměněn.

„Je potřeba podotknout, že didaktický test tvoří minimum garantované státem a je možné se na něj připravit distančně,“ vysvětlil Plaga s odkazem na vzorové testy na webu CERMATu a aplikaci České školní inspekce, ve kterých si mohou studenti didaktické testy procvičovat.

Ministerstvo chce zohlednit i zapojení řady studentů středních škol do přímé pomoci,  například v nemocnicích nebo domovech seniorů.

„Pro tyto studenty, včetně těch, kteří se zapojili dobrovolně, přidáváme v jarním termínu jeden termín navíc. Tedy nejen, že budou mít delší čas, ale rovněž dva termíny,“ doplnil ministr školství.

Toto řešení se týká také těch, kteří se řádného termínu nemohou účastnit z důvodu karantény či onemocnění covid-19.

V rámci profilové části maturity, kam od letošního roku spadají písemné práce a ústní zkoušky z českého jazyka a literatury a cizího jazyka, byly zrušeny slohové práce. Týká se to žáků, kteří byli letos a vloni prvomaturanty.

Pro žáky, kteří v rámci svého prvního řádného termínu v minulosti slohové práce konali, nebo je konat měli, se slohové práce neruší a budou je konat i letos.

Ústní zkoušky zůstávají povinné pro všechny.

Učňovské závěrečné zkoušky budou mít letos dvě části místo tří. Praktická zkouška bude povinná pro všechny a písemnou či ústní určí škola.

Období školních maturit se prodlouží do 25. června, pro praktické zkoušky do 27. srpna. (pel)