Vláda ANO zřejmě odmítne snahu TOP 09 zrušit přestupek o urážce úředníka.

Menšinová vláda Andreje Babiše (ANO) nechce zrušit přestupek o urážce úředníka. Návrh na zrušení předložila TOP 09, které vadí, že zákon vytváří z úředníků privilegovanou kategorii lidí a může být zneužíván pro osobní mstu.

Menšinová vláda ANO nejspíš nový pokus TOP 09 odmítne. Ministři by měli podle předkládací zprávy označit za nepodložené zdůvodnění předkladatelů, že přestupek pod hrozbou desetitisícové pokuty je nadměrným zásahem do rovnosti občanů lidí. Ze stejných důvodů odmítla obdobnou snahu TOP 09 v roce 2016 také tehdejší koaliční vláda.

Přestupek znevážení postavení úřední osoby mohou lidé spáchat jen při výkonu její pravomoci – tedy v situaci, kdy úřední osoba nevystupuje sama za sebe, ale za veřejnou moc.

Zařazení nového přestupku do zákona vyvolala podle jeho obhájců praxe, kdy jsou úředníci nebo policisté cílem slovních urážek nebo nepravdivých obvinění, například z opilosti.

Poslanci z řad TOP 09 však argumentují tím, že skutková podstata „znevážení postavení úřední osoby při výkonu její pravomoci“ vytváří z úředníků privilegovanou kategorii lidí a může být zneužívána pro osobní mstu.

(pel)