Organizace OSN vyzvala řeckou vládu, aby zajistila samostatné ubytování a toalety se sprchami pro ženy a děti v ostrovních uprchlických táborech. Migranti si totiž stěžují na šikanu a sexuální násilí.

Migranti, kteří se nacházejí v řeckých uprchlických táborech, si stěžují na sexuální násilí a šikanu. Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) proto vyzval řeckou vládu, aby situaci vyřešila. OSN požaduje, aby tamní vláda nechala v utečeneckých táborech zřídit samostatné ubytování a toalety se sprchami pro ženy a děti.

UNHCR obdržel stížnosti zhruba od 180 obyvatel táborů. Ti tvrdí, že po příjezdu do Řecka byli vystaveni sexuálnímu násilí nebo nějaké formě hrubé šikany.

Situace je prý obzvlášť znepokojivá v přeplněných uprchlických táborech Moria na Lesbu a Vathy na Samu. Toalety a umývárny se tam stávají za tmy zónami zvýšeného nebezpečí pro ženy a děti bez doprovodu. Žena žijící v táboře Moria uvedla že se kvůli strachu z útoku dva měsíce nesprchovala.

Úřad OSN proto vyzval Řecko, aby zintenzivnilo opatření na ochranu migrantů a aby řecká vláda nechala zřídit oddělené hygienické zařízení pro ženy a děti.

V lednu začaly Atény řešit přeplněnost ostrovních uprchlických táborů, když zahájily přemísťování migrantů do kontinentálního Řecka. V první vlně jsou zejména rodiny, svobodné ženy a lidé se zdravotními problémy. Evakuace se naopak netýká osob, které nemají šanci na azyl, protože jde o ekonomické migranty.

(pel)