Boj České národní banky (ČNB) s inflací pokračuje. Centrální banka zvedla základní úrokovou sazbu o 0,75 procentního bodu na 5,75 procenta. To je nejvyšší hodnota od října 1999. ČNB se tak dál snaží zkrotit rostoucí inflaci v Česku.

Ekonomové přitom za nejpravděpodobnější variantu považovali navýšení o půl procenta.

Kritici však upozorňují, že toto počínání povede ke zpomalování ekonomiky – a dříve, než ČR porazí inflaci, skončí ve stagflaci.

K navýšení základní úrokové sazby se bankovní rada ČNB rozhodla už poosmé v řadě. Se zvyšováním začala v červnu loňského roku, sazbu nakonec postupně navýšila hned pětkrát. Letos se zatím jedná o třetí navýšení.

ČNB také zvýšila lombardní sazbu o 0,75 procentního bodu na 6,75 procenta. Lombardní sazba je procentuální sazba, za kterou si obchodní banky mohou půjčit u centrální banky peníze proti zástavě cenných papírů.

Diskontní sazbu, na kterou jsou například navázána penále za nesplácené úvěry, zvýšila rovněž o 0,75 procentního bodu na 4,75 procenta.

Od sazeb centrální banky se odvíjejí úroky bankovních vkladů a úvěrů. Podnikům vyšší úroky přinášejí dražší úvěry na investice a provoz, domácnostem zase dražší půjčky na bydlení.

Zdražování v Česku přitom nekončí. Spotřebitelské ceny v březnu meziročně stouply o 12,7 procenta. (pel)

Hypotéky v Česku prudce zdražují: Průměrná sazba vyskočila už na 5,33 procenta