Odbory žádají kvůli rekordní inflaci, která v březnu dosáhla 12,7 procenta, navýšení minimální mzdy o 2 tisíce na 18 200 korun. Na sjezdu Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) to řekl předák Josef Středula. A odboráři pohrozili dokonce generální stávkou, pokud s nimi vláda nezačne jednat. 

„Je nutné se podívat na to, jak vysoká inflace je. Mzdy musí růst. My připraveni jsme, nástroje máme,“ řekl Středula, který na sjezdu ČMKOS v Praze obhájil post předsedy.

Dodal však, že odboráři upřednostňují jednání.

O navyšování minimální mzdy jedná každoročně tripartita. Na částce se ani v loňském roce neshodla. Zaměstnavatelé s vysokým přidáváním nesouhlasí, protože náklady vzrostly. Zmiňují také rostoucí ceny energií či pohonných hmot.

Minimální mzda se zvyšovala naposledy v lednu o 1tisíc korun  na dosavadních 16 200 korun. Podle dřívějších údajů ministerstva práce nejnižší výdělek pobírá asi 139 tisíc lidí.

Odboráři rovněž chtějí jednat s vládou o zvýšení platů státních zaměstnanců.

Premiér Petr Fiala (ODS) už dříve řekl, že vláda podobu opatření ke zmírnění růstu cen zváží, plošným krokům se chce ale vyhnout.

„Nemůžeme si dovolit roztáčet inflační spirálu dál a dál. I při dalších krocích musíme mít na paměti, abychom ji i dobře míněným opatřením znovu neroztočili. Jen bychom tím všem ostatním znehodnocovali jejich peníze, mzdy, úspory,“ uvedl předseda vlády. (pel)