Evropská unie zahájí disciplinární řízení s Maďarskem kvůli nerespektování pravidel právního státu. (Ilustrační foto)

Brusel vyrazil do útoku proti premiérovi Viktoru Orbánovi, jehož strana Fidesz o víkendu obhájila vítězství v parlamentních volbách. Evropská unie zahájí disciplinární řízení s Maďarskem kvůli nerespektování pravidel právního státu. Zemi v krajním případě hrozí i odebrání evropských dotací. 

Řekla to předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová europoslancům ve Štrasburku.

Podle evropského komisaře pro rozpočet a správu Johanna Hahna rozhodnutí EK souvisí s podezřením na korupci a s problémy s veřejnými zakázkami.

Podobně se vyjádřila ve Štrasburku i von der Leyenová, podle které je v Maďarsku problémem zejména korupce, pravidla právního státu však podle ní středoevropská země narušuje i v jiných ohledech. Budapešť podle ní dostala možnost vysvětlit svou pozici a odpovědět na otázky Komise.

„Důkladně jsme tyto odpovědi vyhodnotili a rozhodli jsme se, že je na čase se posunout o krok dál. Proto nyní pošleme formální dopis, abychom mechanismus podmíněnosti mezi vyplácením peněz z unijních fondů a dodržováním principů právního státu zahájili,“ řekla von der Leyenová.

Členské státy se předloni navzdory odporu Polska a Maďarska shodly s europarlamentem na zavedení podmíněnosti, která dává Komisi možnost omezit vyplácení unijních fondů.

Mechanismus trestá porušování právního státu v členských státech zadržováním finančních prostředků.

Unijní instituce už několik let vedou s Maďarskem a Polskem řízení kvůli obavám z porušování evropských hodnot. Vyčítají jim, že podkopávají nezávislost soudnictví a médií a omezují nevládní organizace.

Zatímco Komise verdikt přivítala, vlády obou zemí jen označily za politické rozhodnutí či útok na vlastní suverenitu. (pel)