Ekonomické velmoci odpískaly národní digitální daň. Nahradí ji globální daň z příjmu firem, na které se před pár dny shodlo 140 zemí světa. Spojené státy, Velká Británie, Francie, Itálie, Španělsko a také Rakousko se dohodly, že místo národní daně z digitálních služeb přejdou k nové globální daňové dohodě o jednotné minimální dani z příjmu firem.

Národní daně z digitálních služeb kritizovaly Spojené státy, když poukazovaly na fakt, že jejich cílem je zasáhnout americké firmy. Washington proto hrozil ekonomickou odvetou všem zemím, které začnou uplatňovat digitální daň proti nadnárodním technologickým koncernům, z nichž většina pochází právě z USA.

Evropské země nyní souhlasily, že zruší své národní daně z digitálních služeb s tím, že digitální daň bude nahrazena dohodou o nových pravidlech pro mezinárodní zdanění firem. Na té se na počátku tohoto měsíce dohodlo téměř 140 zemí.

V rámci kompromisu Spojené státy souhlasily s tím, že upustí od navrhovaných obchodních odvetných opatření zaměřených proti těmto zemím.

Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) počátkem října oznámila, že mezinárodní komunita dosáhla dohody, která zajistí, že nadnárodní podniky budou od roku 2023 podléhat minimální daňové sazbě ve výši 15 procent.

Domluvené změny mezinárodního daňového systému odsouhlasilo 136 zemí a jurisdikcí, jež vytvářejí více než 90 procent globálního hrubého domácího produktu (HDP).

Dohoda má zajistit, že velké podniky budou odvádět část daní všude, kde podnikají a vytvářejí zisky. OECD předpokládá, že státy díky dohodě získají jako celek dodatečné daňové příjmy kolem 150 miliard dolarů (zhruba 3,3 bilionu Kč) ročně. (sfr)


VÍCE O TÉMATU ČTĚTE ZDE:

Lídři G20 schválili reformu daňového systému: Globální daň bude nejméně 15 procent