Soud v USA nařídil americkému prezidentovi Bidenovi postupovat vůči migrantům stejně, jako jeho předchůdce ve funkci Donald Trump. Žadatelé o azyl v USA tak budou muset na vyřízení své žádosti čekat v Mexiku, nikoliv v USA, jak prosazoval Biden.

Nejvyšší soud USA nařídil, že administrativa amerického prezidenta Joea Bidena musí obnovit migrační program, který zavedla republikánská vláda Donalda Trumpa.

Soud tak odmítl Bidenovu snahu o zablokování verdiktu nižší instance, jenž tuto obnovu nařizoval.

Trumpův program nutí migranty čekat v Mexiku na vyřízení žádostí o azyl v USA.

Program přezdívaný jako „Zůstaň v Mexiku“, zavedla vláda republikánského prezidenta Donalda Trumpa v roce 2019.

Do programu bylo zařazeno přibližně sedmdesát tisíc běženců. Žadatelé o azyl v USA byli na základě toho vraceni do Mexika, aby tam čekali na vyřízení své žádosti americkými úřady. Cílem bylo odradit žadatele o azyl.

Bidenova administrativa však začala jejich případy postupně zpracovávat a migranty pouštět do USA, aby tam mohli vyčkat na projednání jejich žádostí.

Podle kritiků tohoto programu upíral migrantům právo žádat o ochranu v USA a nutil je čekat v nebezpečných mexických pohraničních městech.

Demokratický prezident Joe Biden po nástupu do Bílého domu program zrušil. Proti tomu však podaly žalobu americké státy Texas a Missouri.

Soud v Texasu poté nařídil obnovení kontroverzního programu, když dospěl k závěru, že Bidenova administrativa porušila zákon, jenž vyžaduje při zavádění politiky podstoupení určitých procedurálních kroků.

Bidenova vláda požádala o zablokování tohoto rozhodnutí. Argumentovala také tím, že prezident má „jasnou pravomoc určovat imigrační politiku“.

Nejvyšší soud USA nyní dospěl k závěru, že administrativa nevyvrátila tvrzení, že ukončení programu bylo „svévolné“. Nejnovější usnesení Nejvyššího soudu znamená, že rozhodnutí soudu nižší instance z Texasu vstupuje v platnost. (sfr)