Rusko zakázalo vstup eurokomisařce Jourové a dalším představitelům Evropské unie.

Rusko zakázalo vstup eurokomisařce Jourové a dalším představitelům Evropské unie. Podle ruské diplomacie je tento krok odvetou Moskvy za nové unijní sankce. Evropská unie začátkem března uvalila sankce na čtyři ruské představitele, včetně generálního prokurátora Igora Krasnova a hlavního vyšetřovatele Alexandra Bastrykina.

Rusko zakázalo vstup do země celkem osmi funkcionářům z Evropské unie, včetně místopředsedkyně Evropské komise Věry Jourové a šéfa Evropského parlamentu Davida Sassoliho.

Oznámilo to ruské ministerstvo zahraničí, podle něhož jde o reakci na postup EU vůči Rusku.

Příslušná nóta již byla na ministerstvu předána velvyslanci Evropské unie Markusi Edererovi s upozorněním, že Moskva je připravená odpovědět i na další „nepřátelské“ kroky Bruselu.

Poslanci Evropského parlamentu již ve čtvrtek vyzvali členské země EU, aby koordinovaně vyhostily ruské diplomaty v reakci na zjištění českých tajných služeb o ruském podílu na explozích muničního skladu ve Vrběticích v roce 2014.

Europarlament v usnesení také odsoudil ruské výhrůžky adresované Česku v následném diplomatickém sporu.

Mezi předáky EU, kterým Rusko zakázalo vstup do země, jsou kromě Jourové a Sassoliho také lotyšští politici Ivars Abolins a Maris Baltins, berlínský státní zástupce Jörg Raupach, člen francouzské delegace v Parlamentním shromáždění při Radě Evropy Jacques Maire či a Asa Scottová, šéfka švédské Laboratoře chemické, biologické, radiační a jaderné bezpečnosti (CBRN).

Tato laboratoř potvrdila německé závěry ohledně otravy Navalného látkou ze skupiny novičok. Z otravy se loni Navalnyj zotavoval v Berlíně.

Ruské ministerstvo zahraničí také kritizovalo, že Brusel ignoruje všechny návrhy Moskvy na řešení problémů ve vzájemných vztazích prostřednictvím dialogu.

„Evropská unie pokračuje v politice nelegitimních jednostranných omezujících opatření vůči ruským občanům a organizacím,“ uvedlo ruské ministerstvo zahraničí s poukazem na březnové sankce vůči šesti Rusům.

„Tato praxe je v rozporu s Chartou OSN a základními normami mezinárodního práva. Je doprovázena protiruskou hysterií záměrně podněcovanou v západních médiích.“

„Všechny naše návrhy na řešení jakýchkoli problémových otázek vzniklých mezi Ruskem a EU přímým profesionálním dialogem jsou důsledně ignorovány nebo odmítány,“ tvrdí Rusko.

Velvyslanci EU Edererovi, předvolanému na ministerstvo zahraničí, bylo při předání příslušné nóty sděleno, že Rusko si vyhrazuje právo nadále reagovat na jakékoli nepřátelské kroky Evropské unie, jako jsou jednostranné sankce.

Ocenění práce

Jourová označila ruský krok za ocenění své práce.

„Asi si v Rusku všimli mé práce. Je to ocenění,“ uvedla pro veřejnoprávní rozhlas.

S tím, že má v Evropské komisi na starosti problematiku lidských práv, dezinformace a částečně i bezpečnost v Evropě.

„Toto portfolio mě k tomu vlastně trochu předurčuje. A myslím, že mě i trochu předurčila i skutečnost, že jsem z České republiky a že jsem reagovala dost jasně na dění kolem Vrbětic,“ podotkla Jourová. (sfr)