Český miliardář Petr Kellner zemřel při pádu vrtulníku na Aljašce. (Ilustrační foto)

Nejbohatší Čech a majitel skupiny PPF Petr Kellner (56) zemřel spolu s dalšími čtyřmi lidmi při havárii vrtulníku na Aljašce během výletu za adrenalinovým lyžováním. Helikoptéra se zřítila na aljašském ledovci, když skupinku lyžařů přepravovala. 

Informace deníku The New York Times potvrdila mluvčí investiční skupiny PPF.

„Zatímco jeho pracovní život byl plně ve znamení neuvěřitelné pracovitosti a kreativnosti, jeho soukromý život patřil jeho rodině a dětem. Pohřeb proto proběhne v úzkém rodinném kruhu. Prosíme všechny, zejména média, aby v tuto těžkou chvíli respektovali soukromí rodiny pana Petra Kellnera,“ uvedlo PPF na webu.

Podle informací České televize záchranná služba dostala v sobotu 27. března ve 22 hodin tamního času zprávu o tom, že se vrtulník s posádkou nevrátil z výpravy, a že se v blízkosti ledovce Knik glacier nachází trosky.

Tragédie si vyžádala 5 obětí. Jednoho člověka odvezli záchranáři ve vážném, ale stabilizovaném stavu. Skupina se prý chtěla v oblasti věnovat heliskiingu, tedy lyžování, kdy jsou sportovci vysazeni z vrtulníku.

Nehodu bude podle policistů vyšetřovat Národní rada pro bezpečnost dopravy Spojených států amerických (NTSB).

Zakladatel a majoritní akcionář skupiny PPF Petr Kellner se narodil 20. května 1964 v České Lípě, mládí prožil v Liberci. Podle dostupných informací byl podruhé ženatý a měl čtyři děti.

Podle loňského žebříčku časopisu Forbes byl s majetkem 293 miliard korun nejbohatším Čechem.

Skupina PPF investuje do řady odvětví od bankovnictví a finančních služeb přes telekomunikace, strojírenství, biotechnologie, pojišťovnictví, nemovitosti až po zemědělství.

Působí v Evropě, Rusku, Asii a Severní Americe. Skupina vlastní aktiva ve výši 48,6 miliard eur (1,2 bilionu korun korun). (pel)