Zákaz pohybu mezi okresy v Česku by mohl skončit po Velikonocích. Oznámil to ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO). Země k tomu však nadále bude potřebovat nouzový stav, upřesnil. Velikonoční pondělí letos připadá na 5. dubna.

Zákaz pohybu mezi okresy v ČR platí od 1. března. Nouzový stav je v zemi z důvodu ochrany před pandemií koronaviru prozatím schválen do 28. března. Zákaz vycházení po 21:00 platí od konce října.

„Když se všechno bude vyvíjet tak, jak si přejeme, tak uvolnění pohybu mezi okresy by právě v tom týdnu po Velikonocích mohlo nastat,“ prohlásil Blatný.

Policie ČR dnes na hranicích okresů kontroluje, jestli lidé mají k překročení hranice některý z vybraných důvodů, jako je například cesta do práce nebo k lékaři.

Blatný dále oznámil, že nejbližší termín, kdy by se část dětí mohla vrátit do škol, je 12. dubna. Potvrdil tím dřívější vyjádření ministra školství. Ministr Robert Plaga (za ANO) uváděl, že školy by se mohly znovu otevřít pro některé děti 12., nebo 19. dubna.

Konečné rozhodnutí by mělo podle hlavní hygieničky Pavly Svrčinové padnout příští týden. Počítá se s tím, že děti ve školách budou testovány antigenními testy dvakrát týdně.

Ministerstvo nebude bránit školám, aby používaly PCR testy, budou si je ale muset samy zaplatit.

Prioritami ministerstva školství jsou otevření škol pro nejmladší žáky a praktická výuka na středních a vysokých školách. (sfr)