Německo chce kvůli dopadům pandemie koronaviru zvýšit schodek letošního rozpočtu na 240 miliard eur (6,3 bilionu korun). (Ilustrační foto: Redakční koláž)

Německo se kvůli pandemii covidu-19 stále víc zadlužuje. Vláda kancléřky Angely Merkelové schválila pro letošní rok rekordní schodek státního rozpočtu ve výši 240,2 miliardy eur (6,3 bilionu korun). Příští rok pak ministr Olaf Scholz počítá s deficitem „jen“ 81,5 miliardy eur (2,1 bilionu korun). 

„Pandemie s mutacemi koronaviru má i nadále výrazný dopad na hospodářství a na společnost,“ je uvedeno v předloze rozpočtového výhledu do roku 2025.

Německá ekonomika se v roce 2020 vlivem koronavirové pandemie propadla o 5 procent. Poprvé od roku 2011 tak tamní hospodářství skončilo se schodkem 218 miliard eur (5,7 bilionu korun).

Největší evropskou ekonomiku zasáhla tvrdá protiepidemická opatření. Zavřít muselo řada hotelů, restaurací nebo obchodů.

Pro letošní rok plánoval Scholz deficit takřka 180 miliard eur (4,7 bilionu korun), ale vzhledem k nepříznivému vývoji počítá s jeho zvýšením o 60,4 miliardy eur (1,5 bilionu korun).

Kabinet přijal návrh rozpočtu v základních parametrech. Definitivně bude rozhodovat v létě. (pel)