Bývalý prezident Václav Klaus varoval před vítězstvím Pirátů, které označil za radikální levici", a vyzval ke spojení SPD a Trikolóry.

Exprezident Václav Klaus vyzval ke spojení stran, kterým záleží na občanských svobodách. V té souvislosti zmínil SPD a Trikolóru, kterou vede jeho syn. To však lídr hnutí SPD Tomio Okamura odmítl. Klaus znovu zkritizoval současné poměry v zemi. Znovu také varoval před Piráty, které považuje za radikální levici.

Klausovo prohlášení „Chceme normálně žít – Provolání nespokojených občanů České republiky“ zveřejnil Institut Václava Klause.

Exprezident vyjádřil hlubokou nespokojenost s dnešním stavem a poměry v naší zemi.

„Ty byly zdevastovány katastrofální politikou vlády, která přinesla závažné ohrožení svobody a demokracie. Současné rozložení politických sil v zemi budí velké obavy i z politického vývoje po volbách na podzim tohoto roku,“ míní Klaus.

Připomněl, že Česko již rok žije v podmínkách tvrdých omezení, karantén a lockdownů, které podle něj se souhlasem parlamentu způsobily pouze rozvrat, nikoli odstranění epidemie.

Podotkl dále, že přes veškerá opatření je ČR jednou z nejpostiženějších zemí coviem-19 na světě.

„Odmítáme pokračování dosavadní ničivé vládní politiky a požadujeme návrat k občanské a ekonomické svobodě, která je předpokladem normálního života v zemi a jedinou zárukou její prosperity,“ pokračoval.

Na současné politické scéně ale nevidí síly, které by se programově snažily prosazovat návrat k „normálním“ poměrům. Výjimkami jsou podle něj Trikolóra, SPD a několik jednotlivců.

„S velkým znepokojením sledujeme na Západě probíhající nástup extrémní nové levice a její nepřátelství vůči svobodě a kapitalismu,“ uvedl Klaus.

V té souvislosti zmínil volební průzkumy a rostoucí preference Pirátů, které nazval „radikálními sílami“. Údajné nebezpečí podle něj nevnímá většina současných parlamentních stran, které jsou připraveny jim pomáhat, a dokonce eventuálně se s nimi spojit.

„Vyzýváme všechny, kteří sdílejí náš pohled a kterým není lhostejný osud naší země, aby se pokusili domluvit a táhnout za jeden provaz. Aby představitelé nejrůznějších politických i občanských seskupení v nadcházejících volbách nedopustili propadnutí hlasů svých stoupenců,“ napsal Klaus.

Na Klausovo prohlášení reagoval lídr SPD Tomio Okamura. Ten na dotaz redakce iDNES.cz, zda by si dokázal představit pro letošní volby spojení sil SPD a Trikolóry, odpověděl, že by menší vlastenecké či euroskeptické strany neměly tříštit síly.

„Vyzývám je, aby podpořili největší vlasteneckou stranu, kterou je SPD a táhli za jeden provaz. Tak máme ještě větší šanci uspět nad probruselskými stranami. Je potřeba zahodit osobní ambice a politikaření,“ napsal.

Varoval dále, že jakýkoli propadlý hlas pro strany, které nemají jasnou šanci překročit pětiprocentní hranici volitelnosti, podle něj znamená v důsledku posílení hlasů pro koalice Pirátů a ODS. (pel)

Exprezident Klaus vyhlásil válku Pirátům: Chce jim zabránit vyhrát sněmovní volby

Koalice Pirátů a STAN drtí Babišovo ANO: Volby by vyhrála s náskokem 12 procent