Babišovu elektronickou evidenci tržeb (EET) aktuálně nepoužívá více než 30 procent podnikatelů. Někteří se tak rozhodli, jiní však kvůli vládním restrikcím ani nemají co evidovat.  Poslanecká sněmovna schválila loni v říjnu kvůli pandemii koronaviru přerušení EET do konce roku 2022. 

Informovala o tom Česká televize.

Počet poplatníků, kteří za poslední čtvrtletí zaevidovali alespoň nějakou tržbu, klesl na konci roku 2020 oproti tomu předchozímu o skoro 50 tisíc.

Ministryně financí Alena Schillerová (ANO) uvedla, že těch, kteří evidují, je ve skutečnosti ještě méně. Někteří se tak rozhodli, jiní kvůli vládním restrikcím ani nemají co evidovat.

Poslanecká sněmovna schválila kvůli pandemii koronaviru přerušení elektronické evidence tržeb (EET) do konce roku 2022 loni v říjnu.

„Hlavním cílem elektronické evidence tržeb vždy bylo narovnání podnikatelského prostředí. V tuto chvíli je však prioritou samotná záchrana podnikání. Zjednodušeně řečeno, pokud vám zatéká do podkroví, nebudete zastřihávat anglický trávník. Až střechu opravíte, můžete se zase pustit do zahrady,“ vysvětlila tehdy ministryně Schillerová, která návrh na zrušení EET předložila.

Přerušení platí pro všechna odvětví. Odklad se tak týká nejen oborů, které již povinnosti on-line kontroly tržeb podléhají, ale vztahuje se také na spuštění dalších fází EET pro obory, jež dosud státní on-line kontrole tržeb nepodléhaly.

Původně měly být 3. a 4. vlna EET spuštěny 1. května 2020. Vláda však novelou zákona EET odložila.

Při projednávání odkladu v parlamentu neprošel pozměňovací návrh na úplné zrušení EET.

EET v Česku odstartovala 1. prosince 2016, a to pro restaurace a ubytovací zařízení. Od března 2017 je povinná pro podnikatele ve velkoobchodu a maloobchodu. (pel)