Elektrárna Chvaletice, která patří miliardáři Pavlovi Tykačovi, přišla o dříve udělenou výjimku z emisních limitů. Pokud do října nesníží některé emise, nebude moci pokračovat v dosavadním provozu. Ministerstvo životního prostředí vyhovělo námitkám ekologů a zrušilo elektrárně výjimku z limitů pro vypouštěnou rtuť a emise oxidů dusíku.

Informovala o tom ekologická organizace Greenpeace. Řízení o výjimce z emisních limitů se vrátí zpět na olomoucký krajský úřad.

Uhelná Elektrárna Chvaletice je v Pardubickém kraji. Disponuje istalovaným výkonem 820 megawattů. Tykačova společnost Severní energetická (Sev.en) elektrárnu získala od Skupiny ČEZ v roce 2013 za 4,12 miliardy korun.

Ministerstvo životního prostředí však jednání o výjimce z emisních limitů převedlo na Krajský úřad v Olomouci kvůli námitce systémové podjatosti pardubického krajského úřadu. Námitku podaly ekologické organizace včetně Greenpeace, místní spolky a některé okolní obce.

Nové, přísnější emisní limity začnou platit letos v říjnu. Do té doby musí chvaletická elektrárna buď opětovně získat výjimku, nebo upravit či omezit svůj provoz.

Elektrárna chvaletice žádala o výjimku, aby mohla vypouštět více rtuti a oxidů dusíku, než činí limit, který začne v EU platit od srpna 2021.

Již dříve uvedla, že k dosažení nově požadovaných limitů oxidů dusíku by musela investovat 1,4 miliardy korun. Podíl elektrárny na celkových imisích oxidů dusíku by se přitom podle jejího vyjádření snížil jen nepatrně.

Olomoucký krajský úřad v září 2020 schválil elektrárně výjimku z emisních limitů pro rtuť na šest let a pro emise oxidů dusíku na osm let.

Proti tomuto rozhodnutí se ale odvolalo několik ekologických organizací nebo třeba obec Veltruby.

Ministerstvo životního prostředí zrušilo elektrárně povolení k provozu s nadlimitními emisemi už v listopadu 2019. Nyní námitkám vyhovělo opět.

„Důvodem pro zrušení výjimky je podle ministerstva zejména nedostatečně odůvodněná výše znečišťování, o kterou provozovatel elektrárny žádá, a také nedostatečné zdůvodnění, proč jsou podle provozovatele náklady na snížení emisí nepřiměřeně vyšší než přínosy pro životní prostředí a zdraví lidí,“ uvedli ekologové.

Ministerstvo také údajně zjistilo, že Tykačova elektrárna nadsadila náklady na výjimku pro rtuť.

„Ministerstvo provozovateli vytklo, že si v rámci výjimky nechává neodůvodněnou rezervu – jak z časového hlediska, tak co do výše emisního limitu,“ prozradila organizace Greenpeace.

V dalším řízení tak musí provozovatel elektrárny žádost přepracovat.

„Kdo chce moc, nemá nic. Pavel Tykač (majitel Severní energetické) a jeho lidé spoléhali na to, že úřady jejich zjevně nepodložené žádosti o téměř čtyřnásobné překročení limitů vyhoví.“

„Tenhle vabank jim nevyšel – takže je teď velmi pravděpodobné, že za pouhých pět měsíců jejich elektrárna přestane splňovat podmínky zákona a budou muset její stávající provoz přerušit,“ prohlásil Jan Rovenský z Greenpeace. (sfr)