Šéfové společností ve Velké Británii mohou svým zaměstnancům přikázat, aby se nechali naočkovat proti koronaviru, jinak mohou přijít o práci. Vyplývá to ze stávajících zákonů o bezpečnosti a ochraně zdraví, podle kterých musí zaměstnanci chránit sebe i ostatní. V některých případech by tak mohli pracovníci, kteří se nepodrobí příkazům vedení, dostat výpověď. Podle ministra Nadhima Zahawi, který zodpovídá v Británii za očkování proti covidu-19, je to však diskriminační. 

Upozornil na to server Novinky.cz.

Web v té souvislosti zmínil, že podle britských médií existuje malý precedens pro společnosti, které se dostanou k soudu ohledně rozhodnutí propustit neočkované zaměstnance.

Soudy již v dřívějších sporech rozhodly ve prospěch firem, které propustily zaměstnance proto, že se kvůli infekčnímu onemocnění neizolovali.

Specialista na pracovní právo Nick Wilcox přitom upozornil, že nutit lidi k očkování „může být problém“. Zaměstnavatelům poradil, aby raději se zaměstnanci o očkování jednali, než aby je propouštěli. Společnosti volající po přístupu „žádná vakcína, žádná práce“ by podle něj mohly být obviněny z toho, že podporují diskriminaci.

Jak dále informovaly Novinky.cz, vláda Borise Johnsona není ohledně nuceného očkování zaměstnanců jednotná. Část ministrů s tímto přístupem souhlasí a odvolává se na platnou legislativu.

Druhá část ministrů, mezi nimiž je například i Nadhim Zahawi, člen kabinetu zodpovědný za očkování proti covid-19, tvrdí, že je to diskriminace. (pel)

Očkovací amnestie: Británie láká migranty na očkování. Slibuje jim, že na oplátku je nevyhostí