(Ilustrační foto: Redakční koláž)

Ekonomika Česka poroste v roce 2021 rychleji, než se původně předpokládalo. Česká bankovní asociace (ČBA) přehodnotila směrem vzhůru svou dosavadní prognózu růstu HDP na letošek i na rok 2022. Pro letošní rok odhaduje hospodářský růst na 2,6 procenta, pro rok 2022 zrychlení na 4,6 procenta. A lepší čísla očekává i Evropská komise, která předpovídá růst 3,2 procenta. 

Podle hlavních ekonomů bank nástup druhé vlny na podzim roku 2020 zmařil naděje na rychlé oživení české ekonomiky, které by následovalo po jejím hlubokém jarním poklesu.

Po slibném 3. čtvrtletí 2020 tak analytici očekávali, že se výkon českého hospodářství v reakci na vládou přijatá restriktivní opatření opět propadne do záporných čísel.

Ačkoli epidemiologická situace Česka se zatím nelepší, jsou experti prognostického panelu ČBA vcelku optimisté.

První čtvrtletí letošního roku by podle nich sice ještě mělo být ve znamení mírného meziročního hospodářského poklesu o 1,9 procenta, během jara očekávají poměrně razantní oživení a celoroční růst HDP odhadují na 2,6 procenta.

Vedle soukromé spotřeby k růstu HDP bude přispívat i zahraniční obchod, kde analytici očekávají vzestup exportů o 5,8 procenta a dovozů o 5,2 procenta.

Průměrná nezaměstnanost by pak podle odhadů ČBA měla letos stoupnout z loňských 3,6 procenta na 4,4 procenta a příští rok klesnout na 3,9 procenta.

Pro rok 2022 jsou hlavní ekonomové bank výrazně optimističtější. Hlavním tahounem 4,6% růstu HDP by se měly stát investice, jejichž tempo by mohlo zrychlit o solidních 7 procent.

Česká bankovní asociace upozornila, že většina rizik, které by mohly očekávaný vývoj ohrozit, souvisí s nejistotou ohledně dalšího vývoje pandemie covidu-19 a jejími hospodářskými dopady.

ČBA zároveň očekává loňský schodek veřejných financí 6,5 procenta HDP.

„Pro volební rok 2021, po započteném odhadovaném dopadu schválených daňových změn, bude schodek ještě vyšší a dosáhne minimálně 6,9 procenta HDP,“ uvedla asociace.

Příští rok by pak podle odhadů ČBA měly veřejné finance skončit ve schodku kolem 4,1 procenta HDP.

Aktualizovaný výhled zveřejnila také Evropská komise, podle které česká ekonomika letos poroste o 3,2 procenta.

Ministerstvo financí očekává hospodářský růst 3,1 procenta, pokud ve 2. čtvrtletí díky předpokládanému zlepšení epidemické situace ve spojitosti s procesem očkování dojde k pozvolnému oživování ekonomiky. (pel)