Manželka miliardáře Tykače získala od Prahy obecní byt o 8 milionu levněji. Exstarosta Prahy 1 Oldřich Lomecký (dříve TOP 09) je stíhaný za to, že za svého působení prodal byt o několik milionů korun levněji, ačkoliv jeho převod schválilo zastupitelstvo za výrazně vyšší částku.

Informoval o tom server Aktuálně.cz.

„Mohu potvrdit, že v této věci bylo zahájeno trestní stíhání pro trestné činy zneužití pravomoci úřední osoby a porušení povinnosti při správě cizího majetku,“ potvrdil zjištění Aktuálně.cz šéf Obvodního státního zastupitelství pro Prahu 1 Jan Lelek.

Policie loni v září znovu obvinila více než tři desítky lidí z toho, že prodávali městské byty v Praze 1 pod cenou. Stíhání čelí úředníci a bývalí i současní politici včetně někdejšího starosty Oldřicha Lomeckého (tehdy TOP 09).

Mezi obviněnými jsou i Lomeckého zástupce Daniel Hodek (ČSSD) a další zastupitelé Filip Dvořák, Jaroslava Janderová nebo Jan Bürgermeister (všichni ODS).

V říjnu 2012 zastupitelstvo Prahy 1 rozhodovalo o prodeji několika bytů. Ty měly být prodávány za ceny, které nabídli účastníci výběrového řízení. Městská část takto nabízené ceny bez dalšího akceptovala, aniž by si ověřila obvyklou tržní cenu.

Server Aktuálně.cz konkrétně zmiňuje případ bytu v Opletalově 15, kde se zastupitelé shodli na prodejní ceně 18,949 milionu korun. Potvrdili tak výsledek výběrového řízení, ve kterém zmíněnou částku nabídla dcera Ivany Tykač Olga Grillová.

V dubnu 2013 však Lomecký kontrakt na převod bytu podepsal s Karolínou Čelikovskou, která ve výběrovém řízení skončila na 5.místě s nabídkou 7,1 milionu korun.

Kriminalisté spočítali způsobenou škodu na základě znaleckého posudku, podle kterého byla hodnota bytu 10,362 milionu korun. Lomecký tak podle policie připravil svou městskou část o 3,352 milionu.

Bývalý starosta byl obviněn ze zneužití pravomoci úřední osoby a porušení povinnosti při správě cizího majetku. V případě, že se kauza dostane k soudu, hrozí Lomeckému až 10 let ve vězení.

Firma Ivany Tykač se ještě před zásahem Lomeckého bytu vzdala. Když ji úřad vyzval k podpisu smlouvy, nereagovala.

Jak dále zjistil server, zbývající 3 uchazeči v pořadí mezitím vysoutěžili jiné byty z fondu Prahy 1, na ten v Opletalově proto ztratili nárok. Další na seznamu byla zmíněná Karolína Čelikovská.

A přestože byt dcera Ivany Tykač odmítla, nakonec ho oklikou získala. Čelikovská byt vlastnila něco málo přes měsíc, aby ho poté prodala za 9,7 milionu korun advokátovi Adamu Zlámalovi. Vydělala tak 2,6 milionu.

Zlámal pak nemovitost se ziskem 580 tisíc korun prodal firmě Ivany Tykač Property & Invest Praha. Dcera Tykačové tak ve finále ušetřila 8 milionů korun oproti původně vysoutěžené částce v tendru.

Bývalý starosta vinu popřel. (pel)