Argentina se rozhodla zdanit nejbohatší obyvatele. Vybrané peníze použije na boj s pandemií koronaviru.

Argentina vytáhne chybějící peníze na boj s pandemií koronaviru od nejbohatších obyvatel země. Zavedla speciální jednorázovou daň, jejíž výtěžek má pomoci zaplatit zdravotnický materiál a poskytnout podporu menším podnikům bojujícím o přežití kvůli restriktivním opatřením. Tamní vláda si slibuje do rozpočtu cca 3 miliardy dolarů (63 miliard korun). 

Upozornil na to server Lidovky.cz.

Spodní hranicí pro stanovení daně je majetek ve státě přesahující 200 milionů pesos, což je zhruba 48 milionů korun. Zaplatit budou muset přibližně 3 procenta z aktiv deklarovaných v zemi a více než 5 procent z aktiv držených v zahraničí. Týká se to asi 12 tisíc lidí.

Opozice označila opatření navrhnuté středolevým prezidentem Albertem Fernándezem za „konfiskační“. Objevují se i obavy z toho, že by daň mohla zůstat už natrvalo.

Pandemie koronaviru dopadla na Argentinu obzvlášť tvrdě, připomněl server. V zemi již bylo potvrzeno přes 2 miliony nakažených, na covid-19 tam už zemřelo 47 tisíc osob.

Vládními opatřeními a koronavirem se tak prohloubily už tak velké ekonomické problémy. Téměř 40 procent obyvatel země žije pod hranicí chudoby a míra nezaměstnanosti dosahuje 11 procent.

Jak dále informovaly Lidovky.cz, americký magnát Morris Pearl, prezident organizace Patriotic Millionaires (Patriotičtí milionáři), která mimo jiné podporuje restrukturalizaci amerického daňového systému tak, aby bohatí lidé platili více daní, uvedl, že by USA měly „následovat příklad Argentiny “.

Už v loňském roce přes 80 milionářů ze Spojených států a 6 dalších zemí vyzvalo vlády, aby zvýšily zdanění bohatých. Vybrané peníze chce skupina s názvem „Milionáři pro humanitu“ použít na obnovu po koronavirové pandemii.

Nešlo přitom o první takovou výzvu. Už před vypuknutím pandemie covid-19 vyzvalo 120 miliardářů z osmi zemí světa vyzvalo své bohaté kolegy, aby tlačili na zvýšení daní ve svých domovinách.

S dopady pandemie se potýká také Česko, kterému vládne miliardář a 4. nejbohatší člověk v zemi premiér Andrej Babiš (ANO) s odhadovaným majetkem asi 74 miliard korun. (pel)