Do Česka dorazilo prvních 19 tisíc vakcín od společnosti AstraZeneca. Objednány jsou pro ČR celkem tři miliony těchto vakcín. Vakcínu proti covidu-19 od firmy AstraZeneca pro použití v EU minulý týden schválila Evropská komise. Výhodou této vakcíny jsou méně náročné skladovací podmínky. Hovoří se však také o nižší účinnosti: Švýcarsko vakcínu AstraZeneca odmítlo používat.

V první dodávce do ČR bylo 19 200 očkovacích dávek. S tímto typem vakcíny se počítá nejvíce například při očkování praktickými lékaři, protože má mnohem méně náročně skladovací podmínky.

Očkovací látka od AstraZeneky je zatím jediná, která nevyžaduje speciální zázemí. Může být uchována v klasické lednici, což ji činí přístupnou pro ordinace praktických lékařů.

V ČR už zdravotníci očkují dvěma vakcínami, a to od firem Pfizer/BioNTech a od Moderny.

Podle časopisu Lancet má vakcína od AstraZeneca účinnost 70,4 procenta.

Účinnost vakcín Pfizer a Moderna je vyšší. Sedm dní po podání druhé dávky je vakcína Pfizer účinná na 95 procent.

U Moderny po čtrnácti dnech od podání druhé dávky dosahuje účinnost 94,1 procenta.

Očkovací látku v ČR dostávají především zdravotníci, lidé starší 80 let a lidé v domovech pro seniory. Ke čtvrtečnímu večeru bylo podle dat ministerstva zdravotnictví podáno zhruba 327 800 dávek, 78 434 lidí dostalo i potřebnou druhou dávku.

Česko má od firmy AstraZeneca objednené tři miliony dávek vakcíny. Tento měsíc by jich měla firma do ČR dodat více než 170 tisíc.

VÍCE O TÉMATU ČTĚTE ZDE:
Jednodávková vakcína Johnson & Johnson už je v USA. Státy EU o ni požádaly Leyenovou » BYZNYS NOVINY – zpravodajství a publicistika z ČR i ze zahraničí
Premiér Babiš se byl v Maďarsku učit u Orbána, jak řešit pandemii a shánět vakcíny » BYZNYS NOVINY – zpravodajství a publicistika z ČR i ze zahraničí