Premiér Babiš si po jednání s premiérem Orbánem přveze z Maďarska cenné rady, jak čelit pandemii.

Premiér Babiš si po jednání s premiérem Orbánem přiveze z Maďarska cenné rady, jak čelit pandemii. S premiérem Orbánem jednal také o ruské vakcíně Sputnik V. Česko, stejně jako celá EU se potýkají s nedostatkem očkovacích vakcín proti koronaviru. Česká vládní delegace na návštěvě v Maďarsku získala mnoho informací také o vymáhání dodržování opatření, zajišťování vakcín proti covidu-19 nebo fungování hygienických stanic.

Po setkání s maďarským premiérem Viktorem Orbánem to uvedl předseda vlády ČR Andrej Babiš.

Oba premiéři se shodli na nutnosti spolupráce zemí V4 v otázce pandemie covidu-19.

Maďarsko se nyní snaží obstarat ruské a čínské vakcíny. Zajistit očkovací vakcíny pro obyvatele Česka bez Evropské unie se chce pokusit i Babiš.

Ten uvedl, že o ruské a čínské vakcíně mluvil s německou kancléřkou Angelou Merkelovou.

„Teď záleží na tom, zda obě země požádají o schválení Evropskou lékovou agenturou,“ upřesnil Babiš.

„Už se nebavíme jen o tom, jak zamezit nákaze, ale i jak zachránit životy díky vakcínám. Nemůžeme čekat na Brusel, proto jsme navázali vyjednávání o dodávkách vakcín s Ruskem a Čínou. České straně jsme všechny tyto cenné informace předali,“ konstatoval Orbán.

Babiš v této souvislosti vyslovil lítost nad tím, že o pomoc Maďarska nepožádal dříve.

„Měl jsem tu být už v listopadu. Nejlepší vakcína je ta bezpečná, ale zároveň ta, kterou máme ihned k dispozici. Vakcína není o politice, ale o bezpečnosti občanů. Náš úkol je ochránit naše občany. Jde o čas,“ podotkl český premiér.

S tím, že v Maďarsku získal „excelentní informace“, na základě kterých může ČR zlepšit boj s pandemií.

Premiéři diskutovali také maďarské zkušenosti s ruskou vakcínou Sputnik V či lék Bamlanivimab, který podle úterního Babišova vyjádření Česká republika nakoupí.

„Dostal jsem přehled léků, které Maďarsko aplikuje. Jedním z nich je i Bamlanivimab, očekáváme dodávku 500 kusů a plánujeme objednat další,“ vysvětlil Babiš.

Babiš již ve středu prohlásil, že podle posledních informací je ruská vakcína velice kvalitní.

„Preferujeme, aby to Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA) schválila velice rychle, pokud o schválení požádá,“ zdůraznil.

Do Maďarska v úterý dorazilo prvních 40 tisíc dávek ruské vakcíny proti covidu-19 Sputnik V. Podle smlouvy z ledna má Rusko Maďarsku dodat během tří měsíců dva miliony dávek, což bude stačit k vakcinaci milionu lidí.

Maďarský úřad pro kontrolu léčiv v lednu schválil ruský Sputnik V. Podmínečnou registraci v této zemi získala také vakcína čínské firmy Sinopharm.

V Maďarsku, Německu, USA či Kanadě už nasadili lék bamlanivimab od společnosti Eli Lilly, který má omezit množství viru v těle a zamezit těžšímu průběhu nemoci.

Babiš v úterý řekl, že Česko vyjednalo první dodávku. Neupřesnil ale, kdy by měl lék do ČR dorazit ani v jakém množství. (sfr)