Kateřina Kupková je předsedkyně představenstva a generální ředitelka firmy Lenzing Biocel Paskov, která vyrábí buničinu pro viskózová vlákna. Paskovská továrna má v Česku bohatou tradici výroby buničiny. Po prodeji investorovi se navíc proměnila v moderní biorafinérii, která je energeticky soběstačná. O příběhu paskovské celulózky a její proměně pomocí nových technologií hovoří Kateřina Kupková v novém díle pořadu Ženy pro změnu, který moderuje prezidentka Českomoravské asociace podnikatelek a manažerek (ČMAPM) Kateřina Haring.

Výroba buničiny má v Paskově na Frýdecko-Místecku dlouholetou tradici. Dnešní závod byl uveden do provozu v roce 1983 jako továrna na výrobu papírenské buničiny, ale jeho historie se váže na o sto let starší továrnu ve Vratimově.

Rakouský investor Lenzing investoval před 10 lety několik set milionů korun, aby změnil závod na moderní biorafinérii, která vyrábí buničinu pro viskózová vlákna. Ta jsou základem pro vlákna textilní, která zajišťují optimální čistotu a savost hygienických produktů.

Buničina se v Paskově vyrábí ze smrku – a to výlučně z kontrolovaného a udržitelného lesního hospodářství.

„Je vlastně jedno, jestli vyrábíte papírenskou nebo viskózovou buničinu. Kroky jsou stejné, co je jiné, je ten chemický proces, který ve varně probíhá, a další následné chemikálie jsou jiné. Zásadně jiný je regenerační proces,“ vysvětlila Kupková.

Provoz je dnes podle ní nejen ekologický, ale díky moderním technologiím i plně energeticky soběstačný.

Firma, která má roční obrat kolem 5 miliard korun, dřevo plně zhodnocuje: pro výrobu kvalitní buničiny pro výrobu vláken, pro produkty biorafinérie a zároveň využívá energii ze zbytků z výroby.

Pořad bude streamován na ATLAS 21 od 5.2. (11.30) a naleznete ho tam i po tomto termínu.

Pořad Ženy pro změnu je společným projektem Českomoravská asociace podnikatelek a manažerek (ČMAPM), které Kateřina Haring předsedá, a nově ustavenou platformou ATLAS 21.

Platforma ATLAS 21 vznikla s cílem podpořit české technologie a počiny, které pomáhají lépe zvládat krizi spojenou s pandemií COVID-19. Portál ATLAS 21 chce seznamovat veřejnost s příběhy (ne)obyčejných lidí, firem a projektů s kladným přínosem pro společnost u nás i ve světě. Tým tvoří nadšení dobrovolníci, projekt je závislý na podpoře sponzorů a donátorů.

Partnerem je také Českomoravská asociace podnikatelek a manažerek, založená jako dobrovolné profesní sdružení v roce 1995. Za 25 let své existence pomohla tisícům podnikatelek v profesním vzdělávání a růstu prostřednictvím nabídky individuální podpory, kurzů, konferencí a projektových aktivit.

V České republice ČMAPM spolupracuje s podnikatelskými subjekty, ale také se státními organizacemi na úrovni státní správy i samosprávy. V zahraničí ČMAPM spolupracuje mimo jiné s Celosvětovou asociací podnikatelek a manažerek FCEM, v níž Kateřina Haring působí jako viceprezidentka pro oblast Evropy.