Státní rozpočet ČR skončil už v lednu roku 2021 se schodkem 31,5 miliardy korun. Po očištění o příjmy z Evropské unie činil deficit 32,9 miliardy korun. Informovalo o tom ministerstvo financí. 

„Stát v lednu hospodařil s deficitem 31,5 miliardy. Na příjmové straně zejména v důsledku pokračující vládní pomoci, která jen v lednu představovala dalších 17,1 miliardy. Vliv minus 2,2 miliardy na státní rozpočet dosud měla změna rozpočtového určení daní ve prospěch obcí a krajů,“ napsala ministryně financí Alena Schillerová (ANO) na Twitter.

Na výdajové straně se podle šéfky státní kasy podepsal dřívější převod prostředků na sociální služby ve výši 12,1 miliardy.

„Loni jsme tyto peníze převáděli až v únoru. Přirozeně vyšší jsou také výdaje na sociální dávky, jako je nemocenská, podpora v nezaměstnanosti nebo rodičovský příspěvek,“ doplnila Schillerová.

Celkové příjmy meziročně poklesly o 4 miliardy korun na 120,1 miliardy korun, z čehož nejzřetelněji daňové příjmy bez pojistného o 6,9 miliardy korun.

Nová úprava rozpočtového určení daní zatím přispěla do rozpočtu obcí a krajů navíc 2,2 miliardy korun. Na sdílených daních jako jsou daň z přidané hodnoty a daně z příjmů inkasuje státní rozpočet o stejnou částku méně.

Inkaso mírně vylepšovaly příjmy z Evropské unie a finančních mechanismů s nárůstem o 2,3 miliardy korun.

V případě výdajů rostly běžné výdaje, zatímco kapitálové meziročně klesly. Celkové výdaje rozpočtu v lednu meziročně stouply o 19,5 miliardy na 151,6 miliardy korun.

Výdaje na sociální dávky dosáhly 58,6 miliardy korun, což je meziročně asi o 3 miliardy více. Z toho na důchody šlo 44,7 miliardy korun.

Celková pomoc ekonomice, firmám a domácnostem v souvislosti s covidem-19 dosáhla podle MF ČR ke konci ledna už 302,1 miliardy korun.

Pro letošní rok je schválen státní rozpočet se schodkem 320 miliard korun. Nepočítá však s dopady daňového balíčku, který způsobí výpadek nejméně ve výši 87,5 miliardy korun. (pel)