Sociálně-demokratická ministryně práce Jana Maláčová navrhuje, aby lidé v karanténě s covidem-19 brali k nemocenské bonus 500 korun denně. (Ilustrační foto: Redakční koláž)

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) chce dotovat zaměstnance v karanténě s covidem-19. Slibuje jim bonus 500 korun za každý den marodění nebo preventivní izolace navíc k nemocenské. Zaměstnavatel by si mimořádný příspěvek odečítal ze sociálních odvodů.

„Je to tak. Obava z nedostatku peněz často přehluší tu o zdraví, přitom zodpovědné hlášení kontaktů a trasování jsou vedle očkování tou nejspolehlivější cestou do normálu. Proto s ČSSD navrhujeme kompenzační bonus pro lidi v karanténě a izolaci,“ napsala Maláčová na Twitteru.

Vláda chce bonusem motivovat občany, aby se více nechávali testovat na covid-19, nebo aby v případě zdravotních problémů zůstali doma a aby dál nešířili koronavirus. Lidé se totiž prý snaží zatajovat nejen fakt, že trpí nějakými zdravotními obtížemi, ale také případné kontakty, se kterými nakažení přišli do styku a mají je nahlašovat hygieně.

Další možností je podle Maláčové navýšení nemocenské na 90 procent denního vyměřovacího základu.

V současné době v případě nemoci hradí v prvních dvou týdnech náhrady zaměstnavatel, a to 60 procent výdělku. Stát vyplácí dávky až od 15. dne choroby. Od druhého měsíce se dávka zvyšuje na 66 procent, od třetího měsíce pak 70 procent.

Podle předáka Českomoravské konfederace odborových svazů Josefa Středuly by neměla být vyšší nemocenská jen u koronaviru, ale plošně. Upozornil totiž na to, že rozdíl mezi někým, kdo bude mít covid a bude bez příznaků doma, a někým, kdo bude se zápalem plic v nemocnici, bude ten, že ten s covidem dostane 100 procent a ten se zápalem plic jen 60 procent.

Navýšení karanténního příspěvku v navrhované podobě odmítá i Svaz průmyslu a dopravy.Vládu proto vyzval, aby přispěla ke komplexnímu řešení prevence šíření koronaviru, posílila testování a přispívala na něj soukromým subjektům formou dotací.

„Navrhované navýšení karanténního příspěvku odmítáme, i kdyby šel na vrub státu. Jsme přesvědčeni, že ochrana zdraví je prioritou každého z nás a není třeba k ní finančně motivovat. S navýšenou odměnou za karanténu hrozí její zneužívání,“ uvedl Jaroslav Hanák, prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR.

„Všichni bezpříznakoví zaměstnanci na homeoffice pobírají plnou mzdu. Nemocní dostávají náhradu mzdy. O všechny je postaráno minimálně na úrovni zákoníku práce. Mnoho firem jde i dál,“ doplnil. (pel)