Opoziční politik Alexej Navalnyj je ruský nacionalista a stalinista, odsoudil ho český prezident Miloš Zeman. Zpochybnil jeho údajný boj za demokracii a proti režimu ruského prezidenta Vladimira Putina. Zeman míní, že Navalnyj je pouze proti Putinovi, a to je velký rozdíl. Tvrdí rovněž, že ruský opozičník by rád usedl na Putinovo místo.

Zeman to uvedl v rozhovoru pro rádio Frekvence 1. Přečetl si prý informace, že Navalnyj podpořil ruskou anexi Krymu, účastnil se řady nacionalistických pochodů a podporoval stalinské deportace, například Čečenců.

„Takže co je to za bojovníka za demokracii? Myslím si, že je to ruský nacionalista. Nic proti tomu, ale neměl by předstírat, že patří k těm politikům, kteří jsou proti Putinově režimu. On je totiž jenom proti Putinovi, a to je zatraceně velký rozdíl,“ řekl Zeman.

Česká hlava státu si myslí, že by Navalnyj sám chtěl být na Putinově místě.

Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) tvrdí, že Rusko porušuje závazky o dodržování lidských práv.

„Násilným potlačováním opozice a svobody slova Rusko porušuje své mezinárodní závazky o dodržování lidských práv. Téma znovu otevřeme na půd EU. ČR bude podporovat uplatnění unijních sankcí vůči konkrétním osobám,“ napsal Petříček na Twitter.

Zeman mu vzkázal, aby si doplnil informace, aby byl kvalifikovaným ministrem.

Navalnyj, který je pokládán za nejvážnějšího Putinova oponenta, byl zatčen 17. ledna hned po příletu do Moskvy z Německa. V Berlíně se zotavoval ze srpnového pokusu o otravu, ze které Navalnyj obviňuje ruskou tajnou službu a Putina osobně

Navalnyj nyní čeká na soud, který jej podle ruských médií nejspíše pošle na 3,5 roku do vězení pod záminkou neplnění pravidel dříve uloženého podmíněného trestu.

Po celém Rusku probíhají demonstrace za Navalného osvobození. Jen při posledním protestu policisté zatkli přes 5 tisíc lidí, včetně Navalného ženy Julije, kterou zadrželi na demonstraci v Moskvě. (pel)