Přehled nejdůležitějších zpráv z ekonomiky v České republice i ve světě za uplynulý týden (23. – 29. ledna 2021).

Týdenní přehled zpráv z ekonomiky. Souhrn nejdůležitějších ekonomických zpráv z České republiky i ze světa za uplynulý týden (23. – 29. ledna 2021).

Dluhy českých domácností u bank stouply o téměř 12 miliard korun

Dluhy českých domácností u bank stouply v prosinci minulého roku meziměsíčně o 11,6 miliardy korun na 1,865 bilionu korun. Meziročně se dluhy domácností zvýšili o 114,4 miliardy. Vyplývá to z údajů ČNB.

Německá ekonomika v závěru roku vzrostla

Navzdory koronaviru německá ekonomika v závěru roku vzrostla. Oproti předchozím třem měsícům vzrostla ve čtvrtém čtvrtletí o 0,1 %. V meziročním srovnání ekonomika poklesla o 3,9 %. Vyplývá to z údajů spolkového statistického úřadu.

Ekonomiku před propadem zachraňuje tuzemský průmysl

Důvěra podnikatelů a spotřebitelů v českou ekonomiku v lednu klesla. I přes to ale není propad ekonomiky tak hluboko jako na jaře. V tuzemském průmyslu bylo zhoršení minimální. Potvrdilo to tak jeho letitou odolnost.

Nezaměstnanost v ČR dosahuje 4,4 %

Nezaměstnanost lidí v Česku dosahuje úrovně 4,4 %. Uvedla to ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová. Před necelým měsícem byla nezaměstnanost o 0,4 % menší. Za prvních 15 dní v lednu přišlo o práci asi 30 tisíc Čechů.

Evropa je v další recesi

Nová PMI ukazují na další recesi evropské ekonomiky. Jde o odraz dalšího uzavírání ekonomiky z důvodu koronavirové krize. Současná recese ale není tak hluboká jako ta na jaře loňského roku. Uvedl to globální poradce společnosti Fels.

Spotřebitelská důvěra v Německu prudce klesla

Spotřebitelská důvěra v Německu opět prudce klesla. Lidé se obávají ztráty zaměstnání. Kvůli tomu odkládají také nákupy. Běžná úroveň spotřebitelské důvěry se v Německu pohybuje kolem +10 bodů. V únoru se meziročně snížila o 8,3 bodu na -15,6 bodu. Vyplývá to z údajů institutu GfK.

Ekonomika USA klesla o 3,5 %

Propad ekonomiky USA za loňský rok činí 3,5 %. Růst HDP Spojených států dosáhl za poslední čtvrtletí loňského roku 4 %. Po 33,4 % růstu v předchozím čtvrtletí jde o prudké zpomalení.

Objem přímých zahraničních investic se loni ve světě propadl o 42 %

Kvůli pandemii koronaviru se loni propadl objem přímých zahraničních investic o 42 % na 859 miliard dolarů, přibližně 18,4 bilionu korun. Byl tak o více než 30 % pod minimem z doby globální finanční krize v roce 2009. Údaje vyplývají ze zprávy Konference OSN o obchodu a rozvoji.

Finanční správa nevyplatila kompenzace zhruba u 86 tisíců žádostí

Finanční správa nevyplatila kompenzační bonus v případě zhruba 86 tisíců žádostí. Za jarní i podzimní období správa eviduje 1,7 milionu žádostí. Důvodem k nevyplacení může být chybné vyplnění nebo podání žádosti po termínu.

Počet nových exekucí v Česku v minulém roce klesl o 18 %

V ČR bylo v roce 2020 zahájeno přes 400 tisíc nových exekucí. To znamená meziroční pokles o více než 18 %. Jedná se o nejmenší počet nově zahájených exekucí za poslední 11 let. Údaje vyplývají z Exekutorské komory.