Česká republika se propadla v celosvětovém žebříčku vnímané korupce o 5 pozic a je tak na 49. místě. Příčku sdílí spolu s Ománem a Rwandou. Informovala o tom organizace Transparency International (TI), která žebříček sestavuje.

„Pandemická krize jen zvýraznila negativní trend, se kterým se v Česku potýkáme delší dobu, a to rozklad státní správy. V oslabeném systému jsou následky COVID-19 citelnější a viditelnější,“ uvedl Petr Leyer, ředitel TI ČR.

Průzkumy samotné státní správy podle něj ukázaly, že za poslední roky došlo k poklesu efektivity a k prohloubení politického vlivu na fungování úředníků.

Dlouhodobě se také nedaří přilákat zkušené odborníky do služeb státu. Procesy modernizace a odstranění zbytečné byrokracie se zasekly.

Česko se propadá i díky prorůstající privatizaci veřejného zájmu.

„Kauza týkající se střetu zájmů premiéra Andreje Babiše není jen ojedinělou a nahodilou anomálií, ale jedná se o systémový problém, který Česku brání v efektivním omezování korupce. Samotné kroky vlády a jednotlivých ministryň a ministrů pak paradoxně vedou k obhajobě šéfa kabinetu místo toho, aby byly vedeny ve prospěch občanů a široké veřejnosti,” popsal David Kotora, vedoucí komunikace TI ČR.

Česká republika se propadla o 2 body na celkových 54 bodů ze 100 možných. Průměr Evropské unie, který je už druhým rokem 64 bodů, se tak nadále vzdaluje.

V rámci sedmadvacítky členských zemí Evropské unie se ČR drží na loňském 19. místě, které však udržela jen díky odchodu Velké Británie z EU.

O poslední pozici v evropském srovnání se dělí Bulharsko, Rumunsko a Maďarsko (44 bodů).

V čele 180 hodnocených zemí jsou už druhým rokem Dánsko a Nový Zéland. Obě země si oproti loňsku o bod polepšily a získaly shodně 88 bodů ze 100.

Třetí místo sdílí Finsko se Švýcarskem, Singapurem a Švédskem. Jediné Finsko si o bod pohoršilo, všechny státy tak mají shodně 85 bodů.

První desítku doplňují Norsko (84 bodů), Nizozemsko (82 bodů), Lucembursko a Německo (shodně 80 bodů).

Na úplném konci žebříčku jsou Somálsko, které si sice polepšilo o 3 body, stále však index uzavírá a společně s Jižním Súdánem sdílí poslední příčku s 12 body. Nad nimi se pak umístila Sýrie, která získala o bod více než loni (14 bodů).

Skokanem roku jsou Maledivy, které si polepšily o závratných 14 bodů. Stejně jako minulý rok patří ke skokanům také Arménie, která si podruhé v řadě připsala 7 bodů.

Nejvíce bodů v minulém roce ztratily Surinam (minus 6 bodů) a Komory (minus 4 body). (pel)