Vláda vrátila armádě zatím 5 miliard korun. Zbytek dostane možná v únoru.

Babišova vláda vrátila obraně zatím jen 5 miliard ze slibovaných 10 miliard, které musela obětovat na konci roku 2020 výměnou za hlasy komunistů pro státní rozpočet ČR 2021. O zbývajících 5 miliardách se prý bude ještě jednat v průběhu následujících týdnů. Premiér Andrej Babiš (ANO) přitom původně armádě slíbil, že bude mít peníze zpět do konce ledna. 

Informoval o tom Úřad vlády.

„Vláda rozhodla a přesouvá z všeobecné pokladní správy do kapitoly ministerstva obrany 5 miliard. Těch dalších 5 miliard bude předmětem dalšího jednání mezi ministerstvem financí a ministerstvem obrany z hlediska nároků i dalších rezortů. Takže to, co jsme slíbili, plníme, i když ne najednou, ale bude to mít ještě nějaký vývoj,“ uvedl předseda vlády Andrej Babiš.

Ministr Metnar, který už v listopadu 2020 pohrozil demisí, pokud budou seškrtány výdaje na obranu, sdělil, že je za převod 5 miliard rád.

„Jsem rád, že vláda dnes schválila převedení 5 miliard korun z rozpočtové rezervy do rozpočtu ministerstva obrany. Je to alespoň částečné naplnění slibu vojákům a výsledek složitých jednání. Věřím, že v únoru vláda projedná i přesun zbylých finančních prostředků,“ napsal ministr obrany Lubomír Metnar (ANO) na Twitteru.

Nově schválený státní rozpočet dává armádě letos částku ve výši 75,4 miliardy. To je méně, než jí poskytoval rozpočet schválený na rok 2020. Částka 75,4 miliardy ani nesplňuje slib vlády z programového prohlášení, že bude vynakládat na obranu 1,4 procenta HDP. (pel)

Armáda teď 10 miliard nepotřebuje, tvrdí komunisté. Peníze chtějí dát na boj s pandemií

Sněmovna schválila státní rozpočet 2021. Vláda musela kvůli KSČM sebrat 10 mld. Kč obraně