Zprávy dne: Přinášíme výběr nejzajímavějších a nejdůležitějších událostí v České republice i ve světě z pátku 2. října 2020


  • V Bruselu se debatuje o jednotném trhu a digitalizaci

Prezidenti a premiéři zemí Evropské unie dnes druhým dnem pokračují ve vrcholné schůzce. Jejími hlavními tématy jsou jednotný trh a digitalizace. Summit by měl najít shodu v problematice soběstačnost ve výrobě léků, citlivých technologií nebo energie. Debata se také věnovala lepší koordinaci postupu proti šíření covid-19. Během první části schůzky se političtí představitelé jednotlivých zemí dohodli na společném postupu vůči Turecku.

  • Americký prezident oznámil, že je pozitivní na covid-19

Šéf Bílého domu Donald Trump na svém twitterovém účtu oznámil, že společně se svou ženou Melánií měl pozitivní test na koronavirus. Nákaza amerického prezidenta se objevila měsíc před prezidentskými volbami v USA, v níž Trump obhajuje svůj mandát. Nový vývoj událostí však prezidentovi komplikuje volební souboj o Bílý dům, v němž je mírným favoritem kandidát Demokratické strany Joe Biden, protože se musí na určitý čas stáhnou z předvolebního boje.

  • V České republice ve 14 hodin začaly volby do krajských zastupitelstev a Senátu

Voliči mimo Prahu si dnes odpoledne budou volit své krajské zastupitele. Na třetině území republiky rozhodnou i o svých senátorech. Volby jsou přitom vnímané jako největší průzkum voličské přízně před sněmovními volbami, jež se uskuteční za rok. Odhlasováno už má na 3 672 voličů v koronavirové karanténě, kteří ve středu využili možnost hlasování z auta na DRIVE-IN stanovištích. Ve čtvrtek je doplnili klienti domovů důchodců, jež jsou kvůli covid-19 uzavřené.

  • V Náhorním Karabachu pokračují boje, vidina jejich ukončení je v nedohlednu

V horské enklávě Náhorní Karabach se rozhořely ostré boje mezi arménskými a ázerbájdžánskými silami. V karabašské metropoli Stěpanakertu se museli občané několikrát uchýlit do krytů v obavách před bombardováním. V důsledku ostřelování města je mnoho zraněných civilistů. Arménské ministerstvo zahraničí vyjádřilo ochotu jednat o obnovení příměří s Organizací pro bezpečnost a spolupráci v Evropě. Spor o Náhorní Karabach panuje mezi Arménií a Ázerbájdžánem už dlouhodobě. Ozbrojený konflikt vypukl v roce 1988 a má na svědomí 30 tisíc mrtvých a statisíce uprchlíků.

  • V pondělí vláda zahájí debatu o rozpočtu na rok 2021

Vláda České republiky zahájí v pondělí debatu o návrhu státního rozpočtu na příští rok. Ten ministerstvo financí předložilo se schodkem 320 miliard korun. Návrh počítá s růstem důchodů, zvýšením platů učitelů, sociálními dávkami, růstem investic i vyššími výdaji ve zdravotnictví. Nelze však čekat, že by byl rozpočet už v pondělí zároveň schválený. Většinou se o něm debatuje na vícero zasedání. Schválit a předložit jej Sněmovně vláda musí do konce měsíce října. Navržený schodek přesahuje rámec daný aktuálním zněním zákona o pravidlech rozpočtové odpovědnosti.

  • Němců, které lze označit za východní nebo západní, postupně ubývá

V Německu v současné době žije stále větší podíl lidí, které není možné jednoznačně zařadit mezi východní nebo západní Němce. Ředitel Německého historického ústavu ve Varšavě Miloš Řezník poukázal na to, že pro rozvoj německého východního příhraničí jsou důležití Češi a Poláci. Ve východním Německu už žije nová generace lidí, jež se narodila až po sjednocení země. Do dneška ale jsou stále patrné rozdíly v příjmech, životní úrovni i v infrastruktuře.