Souhrn nejdůležitějších zpráv z byznysu v České republice i ve světě za uplynulý týden (11. září – 18. září 2020).

Týdenní přehled byznysových zpráv. Souhrn nejdůležitějších zpráv z byznysu v České republice i ve světě za uplynulý týden (11. září – 18. září 2020).


  • Společnost Apple otevírá v Indii online obchod

Společnost Apple oznámila záměr otevřít v Indii svůj první obchod už v pátek 23. září. V Indii tak bude mít společnost dříve online provozovnu než kamennou. Prodejna nabídne zákaznickou podporu v angličtině a hindštině. Apple přesouvá své investice do Indie i z důvodu snížení závislosti na Číně.

  • Nerovnost platů je v Bílém domě markantnější než ve zbytku Ameriky

V Bílém domě je rozdíl mezi platy žen a mužů vyšší, než je americký průměr. Muži berou na stejných pozicích v průměru o 33 300 dolarů ročně více než ženy. S informací o propočtu přišla organizace 19th.

  • Renault hodlá posílit na ukrajinském trhu

Značka Renault je v současnosti nejprodávanější automobilovou značkou na Ukrajině. Svou pozici hodlá ještě posílit. Pomoci ji v tom má dříve tradiční továrna ZAZ proslulá automodelem přizpůsobeným invalidům, kterému se přezdívalo „záporožec“. Renault se k výrobě osobních aut nyní hodlá vrátit a oživit tak ukrajinský trh.

  • Huawei se naděje na získání prověrky nevzdává

Čínská společnost Huawei nezískala v ČR bezpečnostní prověrku od Národního bezpečnostního úřadu (NBÚ). Společnost žádala o stupeň „tajné“. Po neúspěchu zvažuje zažádat o nižší stupeň prověření.

  • MF zahájí prodej deváté vlny dluhopisů

V pátek 18. září končí upisovací období pro prodej státních dluhopisů pro občany s názvem Dluhopis Republiky. Je potřeba je zaplatit do pondělí 21. září. Ministerstvo financí na svých internetových stránkách zároveň informovalo o pondělním zahájení prodeje deváté emise dluhopisů.

  • Ani Microsoft, ani Oracle. Platforma TikTok stále nemá v USA kupce

Čínská společnost ByteDance neprodá své americké aktivity platformy TikTok ani společnosti Microsoft, ani firmě Oracle, která se objevila také jako jeden ze zájemců. Americký prezident Donald Trump nechá od neděle exekutivním příkazem odstranit čínské aplikace TikTok a WeChat ze všech App Storů v USA. Obě aplikace jsou podle něj hrozbou národní bezpečnosti.

  • Jednání mezi Navistar a Volkswagen budou pokračovat

Americký výrobce nákladních automobilů Navistar International odmítl nabídku, kterou mu předložil jeho německý konkurent Traton z koncernu Volkswagen. Podle oznámení firmy ji nabídka podhodnocuje. Přesto jsou v plánu další jednání o případné transakci.

  • Firma Škoda chystá na podzim novinku

Firma Škoda zahájí v říjnu výrobu Nové Škody Octavie iV s plug-in hybridním pohonem. Po Superbu je Octavia druhým hybridním modelem značky Škoda. Hybridní Octavia bude podle vybavení stát nejméně 800.000 Kč a krátce po zahájení výroby by se měla dostat i k prvním zákazníkům v ČR.

  • I přes nepříznivou dobu Amazon posiluje investice

Největší internetový obchod světa – společnost Amazon rozšiřuje svou letku. I v době, kdy aerolinky vracejí nevytížená letadla, pořídil Amazon v posledních měsících devět nových letounů. Je to jedna z největších investic v historii firmy.

  • ČEZ se chystá zbavit „nemoderních“ firem

Energetická společnost ČEZ se chystá prodat svých pět firem v Polsku. Jedná se, mimo jiné, o černouhelné elektrárny a teplárny Skawina a Chorzów. Podle strategie, kterou skupina schválila loni, si hodlá ponechat firmy podnikající v moderních energetických službách.