V Česku přibylo v úterý rekordních 1 164 nových případů nákazy koronavirem. (Ilustrační foto)

Počet nakažených koronavirem v Česku překonal další rekord, když v úterý poprvé překonal hranici 1 tisíc. Potvrzeno bylo 1 164 nových případů. Kvůli zhoršující se epidemiologické situaci a rekordním nárůstům budou od čtvrtka nosit lidé roušky ve všech ve vnitřních prostorách budov v celém Česku.

„S odborníky jsme se shodli, že od zítra zavedeme povinnost nosit roušku ve vnitřních prostorách budov v celé ČR,“ uvedl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (ANO) na Twitteru.

„Roušky jsou základní preventivní a neekonomické opatření, které je velmi účinné. Vyzývám také všechny občany k maximální odpovědnosti a dodržování základních hygienických pravidel. Zapamatujme si pravidlo 3R. Ruce, roušky, rozestupy. Je to to nejmenší a přitom tak důležité,“ doplnil.

Nošení roušek bude také povinné na všech hromadných akcích. Doposud to bylo omezeno na akce nad 100 osob. Kromě toho je budou muset nosit lidé ve firmách a kancelářích, kde mezi sebou zaměstnanci nemohou dodržet dvoumetrové rozestupy.

Výjimky mají děti do dvou let, školky, duševně nemocní lidé, hospitalizovaní pacienti a zákazníci restauračních zařízení při konzumaci.

Aktuálně nemocných covidem-19 je v Česku 9 272. U většiny z nich má nemoc mírný průběh, mnozí jsou bez příznaků.

V nemocnicích je podle posledních údajů ministerstva zdravotnictví hospitalizováno 234 pacientů, ve vážném stavu pak je 62 nakažených.

Celkem se od vypuknutí pandemie nakazilo v Česku 29 877 lidí

Dosavadní denní maximum zaznamenaly laboratoře 4. září, kdy přibylo 796 nakažených.

Nejvýznamnějším lokálním ohniskem je nadále Praha, která je v oranžovém stupni, což znamená počínající komunitní přenos. Rizikové šíření nemoci zde v čase sílí, ve srovnání s předchozím obdobím dosahuje nárůstu o 38 procent.

V metropoli proto počínaje dnešním dnem začala platit nová nařízení. Do obchodů a nákupních center je vstup znovu možný pouze se zakrytými ústy a nosem. Stravovací zařízení musejí být mezi půlnocí a 06:00 uzavřená. (pel)