Česká televize se pokouší zabránit nejbohatšímu Čechovi Petru Kellnerovi v převzetí mediální skupiny CME.

Česká televize napadla prodej mediální skupiny Central European Media Enterprises (CME) firmě PPF nejbohatšího Čecha Petra Kellnera. ČT se bojí, že kvůli chystanému přechodu TV Nova pod PPF, která už ovládá O2 TV, může mít horší přístup k vysílacím právům na některé sportovní přenosy. Obrátila se proto na Evropskou komisi. 

Generální ředitel České televize Petr Dvořák o tom informoval Radu ČT.

Česká televize v minulém týdnu odeslala námitky Evropské komisi. Požaduje, aby převzetí schválila jen za podmínky, že bude pro veřejnoprávní ČT zajištěn rovný a transparentní přístup specificky k důležitým sportovním právům, která se na českém trhu obchodují.

Dvořák chce podle svých slov zabránit situaci před 2 lety, kdy při prodeji práv na vysílání nejvyšší české fotbalové soutěže nebyla Česká televize vůbec oslovena.

„Následně byla nucena vyjednávat a následně uzavřít sublicenční smlouvu se společností O2. V případě realizace spojení bez těchto podmínek lze pokračující agresivní chováni O2 očekávat,“ doplnil Dvořák.

Komise následně České televizi zaslala dotazník. Ten má popsat, jaká tržní a konkurenční rizika může majetkové propojení skupiny TV Nova a společnosti O2 přinést.

Posvěcení Bruselem je posledním potřebným velkým úředním krokem, aby mohla skupina PPF plně převzít TV Nova a další televizní stanice provozované CME.

Akcionáři mediální skupiny Central European Media Enterprises (CME) schválili převzetí firmou PPF Petra Kellnera letos v únoru.

Nejbohatší Čech zaplatil za mediální síť 2,1 miliardy dolarů (cca 48 miliard korun).

CME je jednou z předních mediálních a zábavních společností střední a východní Evropy. Vysílá na 30 televizních kanálech, a to jak v modelu volně dostupných, tak placených kanálů, a oslovuje 45 miliónů diváků.