Amnesty International obvinila maltskou vládu, že používá nezákonná a nebezpečná opatření, aby zabránila migrantům vstoupit do země.

Organizace Amnesty International obvinila maltskou vládu, že se uchýlila k nebezpečným a nezákonným opatřením, aby zabránila migrantům vstoupit do země. Jedná se o nezákonné vracení uprchlíků do Libye, ilegální zadržování lidí na špatně vybavených trajektech v maltských vodách nebo odklánění lodí do Itálie namísto poskytnutí pomoci. 

Amnesty International to uvedla ve zprávě věnované počínání Valletty. Upozonil na to server Eurozprávy.cz.

„Některá opatření maltské vlády mohou umožnit trestné činy, vést k úmrtí, dlouhému zadržování lidí a vracení uprchlíků do Libye zmítané válkou,“ je uvedeno ve zprávě Amnesty.

Malta stejně jako Itálie letos v dubnu zavřela své přístavy pro uprchlíky kvůli pandemi koronaviru.

Od začátku letošního roku přijala Malta 2 tisíce běženců.

„To ale Maltu nezbavuje odpovědnosti zajistit bezpečí osobám zachráněným na moři,“ píše Amnesty ve zprávě.

Amnesty uvedla, že se bude rovněž zabývat situací nákladní lodě Maersk Etienne, která pluje pod dánskou vlajkou a na palubě má 27 běženců vylovených z moře 4. srpna.

Posádka uprchlíkům pomohla na žádost maltských úřadů, které je ale nyní odmítají převzít. Okamžité vylodění této skupiny požadují Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky i Mezinárodní organizace pro migraci a mezinárodní komora námořní dopravy.

V neděli dokonce tři migranti na palubě lodi zoufale skočili přes palubu.

Maltská vláda jakoukoli odpovědnost za nákladní loď Maersk Etienne popřela, protože pluje pod dánskou vlajkou. (pel)