Přehled nejdůležitějších zpráv z ekonomiky v České republice i ve světě za uplynulý týden (29. srpna – 4. září 2020).

Týdenní přehled zpráv z ekonomiky. Souhrn nejdůležitějších ekonomických zpráv z České republiky i ze světa za uplynulý týden (29. srpna – 4. září 2020).


  • Nezaměstnanost v USA klesla

Počet pracovních míst v USA v srpnu stoupl o 1,371 milionu. Míra nezaměstnanosti v srpnu klesla na 8,4 % z 10,2 % v červenci.

  • Recese v Řecku se prohlubuje, ekonomika klesla o 14 %

Řecká ekonomika klesla ve druhém čtvrtletí ve srovnání s předchozími třemi měsíci o 14 procent, což je nejvíce od roku 1995. Recese se v zemi ještě více prohloubila. V prvním čtvrtletí se hrubý domácí produkt Řecka snížil podle zpřesněných údajů mezičtvrtletně o 0,7 procenta.

  • Míra nezaměstnanosti v eurozóně v červenci vzrostla na 7,9 %

Míra nezaměstnanosti v zemích Evropské unie se v červenci zvýšila o desetinu procentního bodu na 7,2 procenta. Na vzestupu je nezaměstnanost i v zemích platících eurem, kde se zvýšila o dvě desetiny bodu na 7,9 procenta. Nejnižší nezaměstnanost byla nadále v České republice.

  • Srpnová nezaměstnanost v Německu zůstala 6,4 %

Míra nezaměstnanosti v Německu v srpnu zůstala 6,4 %. Počet nezaměstnaných se v srpnu po sezonním očištění snížil o 9 tisíc.

  • Podnikatelé získali z nájemního COVIDu 762 mil. Kč

Podnikatelé z programu COVID nájemné zatím získali 762,6 mil. Kč. Schváleno bylo 5 652 žádostí.  MPO eviduje 12.784 žádostí za zhruba 1,8 mld. Kč. O dotaci na komerční nájem mohou podnikatelé zasažení v souvislosti s vládními opatřeními proti koronaviru žádat do 30. září.

  • Slovensko chystá kurzarbeit

Slovensko připravuje zavedení trvalého systému poskytování příspěvků na udržení zaměstnanosti, tzv. kurzarbeit. Projekt by měl být financován ze stávajících odvodů, které platí zaměstnanci či firmy.

  • HDP v Itálii klesl o 12,8 %

Italská ekonomika ve 2. čtvrtletí klesla kvůli pandemii nemoci covid-19 v porovnání s předchozími 3 měsíci o rekordních 12,8 %. Oznámil to italský statistický úřad. Ten původně pokles HDP odhadoval na 12,4 procent.

  • Průmyslová výroba v Japonsku vzrostla

Průmyslová výroba v Japonsku v červenci podle předběžných dat vzrostla meziměsíčně o 8 % z předchozího růstu o 1,9 %. Meziročně však klesla o 16,1 procent.

  • Deficit v USA dosáhne rekordních 3,3 bilionu dolarů

Rozpočtový deficit USA v tomto fiskálním roce kvůli koronavirové krizi dosáhne rekordních 3,3 bilionu dolarů (zhruba 73,5 bilionu Kč), což odpovídá 16 procentům hrubého domácího produktu (HDP). Odhaduje to Rozpočtový úřad Kongresu (CBO). Fiskální rok ve Spojených státech začíná v říjnu a končí v září.

  • Prodej aut v Česku klesl do srpna o čtvrtinu

Prodej osobních aut v ČR za osm měsíců roku 2020 klesl o 25 % na 131.410 vozů. V srpnu se odbyt meziročně snížil o třetinu kvůli vyššímu srovnatelnému základu za loňský rok. Zájem o nová auta letos od jara snížila koronavirová epidemie. Oznámil to Svaz dovozců automobilů.

  • Francie nalije 100 miliard eur do oživení ekonomiky

Francouzská vláda představila podrobnosti stimulačního plánu v hodnotě 100 miliard eur (zhruba 2,6 bilionu Kč), který má během dvou let odstranit negativní hospodářské dopady koronavirové krize ve Francii. Plán zahrnuje veřejné investice, dotace i snižování daní.