Brusel se postavil na stranu obyvatel Česka. Europoslanci požadují zahájení řízení s Polskem pro porušení práva EU, když v lednu Poláci obešli Česko a a povolili rozšíření dolu Turów.

Brusel se postavil za Českou republiku. Petiční výbor Evropského parlamentu projednal petici obyvatel proti rozšíření polského hnědouhelného dolu Turów a za záchranu pitné vody v česko-polsko-německém pohraničí. Polsko podle europoslanců porušilo evropské právo a mělo by s ním být zahájeno řízení. 

Další poslanci upozorňovali, že kromě porušování práv obyvatel jde rozšiřování dolu a prodlužování těžby uhlí proti unijní politice přechodu na čisté zdroje energie.

„Evropská komise proto nyní musí situaci co nejrychleji řešit a dokud nenabídne Česku a Polsku konkrétní řešení, budeme prosazovat pozastavení těžby,“citovaly Novinky českého europoslance Tomáše Zdechovského (KDU-ČSL).

Evropská komise by měla reagovat nejpozději do 6 měsíců.

Polsko na konci ledna obešlo Česko a navzdory námitkám povolilo rozšíření těžby v dole. Postup Poláků zkritizovaly i ekologické organizace.

Liberecký kraj poté podal stížnost k Evropské komisi, protože postup Polska považuje za nezákonný.

Obce v pohraničí se záměru rozšíření dolu dlouhodobě bránily. Lidé se totiž obávají hlavně ztráty vody a zvýšení hluku a prachu.

Důl by se měl rozšířit na 30 kilometrů čtverečních a Poláci plánují těžit do hloubky 330 metrů pod úrovní okolního terénu. Důl se má rozšířit podél silnice z Žitavy do Bogatyně.

Skupina PGE, která důl i elektrárnu vlastní, tam chce těžit do roku 2044. (pel)

Poláci obešli Česko a povolili rozšíření dolu Turów. Liberecký kraj se chce odvolat

Petici proti rozšíření dolu Turów podepsalo 13 tisíc lidí. Bojují za záchranu vody