Schodek státního rozpočtu ČR se v letošním roce může přiblížit až 500 miliardám, připustila ministryně Schillerová.

Ministryně financí Alena Schillerová (ANO) se chystá navrhnout další zvýšení deficitu státního rozpočtu ČR. Schodek rozpočtu se podle ní letos může přiblížit 500 miliardám korun. 

Schillerová to uvedla pro Českou televizi.

„Nevylučuji, že půjdu ještě jednou do sněmovny, ale potřebuji mít již nějak ten účet uzavřen. Prodloužili jsme program Antivirus, běží kompenzační bonus, máme odpuštění sociálních odvodů, chystáme masivní dotace pro obce,“ řekla.

„Takže potřebuji to mít již nějak sečtené. A nemohu vyloučit, že do sněmovny ještě jednou půjdu. Může se stát, že se tomuto číslu přiblížíme (pozn. 500 miliard korun),“ doplnila.

Do největšího mínusu 192 miliard korun se zatím státní kasa Česka dostala v roce 2009 kvůli dopadům hospodářské krize.

Ke konci května skončilo hospodaření státu schodkem 157,4 miliardy korun. Jen v květnu se hospodaření ČR propadlo o 63,7 miliard korun.

Opatření vlády zaváděná k zastavení šíření nákazy nemoci covid-19 s sebou přinesla významný propad ekonomické aktivity, a tím i omezení daňových příjmů státního rozpočtu.

Schillerová znovu popřela, že by vláda příjmy rozpočtu chtěla získat zvyšováním daní.

„To je to nejhorší, co bychom mohli podnikatelům udělat. Cílem je udržet zaměstnanost a podpořit následně spotřebu a dát peníze do záruk,“ uvedla.

Původně byl pro letošní rok schválen rozpočet se schodkem 40 miliard korun, stejně jako v předchozím roce.

Ten pak sněmovna kvůli koronavirové pandemii zrychleně zvýšila na 200 miliard a později na 300 miliard. (pel)