UEFA vyzvala, aby se fotbalové ligové soutěže kvůli koronavirové pandemii neukončovaly, ale aby se začaly dohrávat až v červenci. Sezóny nejvyšších fotbalových soutěží v Evropě by se tak zřejmě prodloužily až do srpna. Evropské poháry by se mohly obnovit až po ukončení ligových soutěží.

Evropská fotbalová unie (UEFA) považuje v současné situaci ukončování ligových soutěží za unáhlené.

UEFA zastává názor, že by měla snaha všech směřovat k tomu, aby se ligy dohrály na hřišti, přičemž reálný termín restartu vidí až v červenci.

UEFA rozeslala dopis všem členským asociacím svým jen těsně poté, co ukončil sezonu belgický fotbalový svaz. Titul tam byl přidělen Bruggám, kde hraje i český reprezentační útočník Michael Krmenčík.

„Zastavení soutěží by mělo být posledním východiskem,“ uvedli v prohlášení zástupci UEFA, Evropské klubové asociace a sdružení evropských fotbalových soutěží.

Současně vyzvali národní svazy k trpělivosti.

„Jsme přesvědčeni, že můžeme fotbal restartovat v následujících měsících. Za jakých podmínek určí veřejné orgány. V této fázi je ale ukončení domácích soutěží unáhlené a neoprávněné,“ zdůraznil šéf UEFA Aleksander Čeferin.

Kvůli pandemii koronaviru už bylo přesunuto mistrovství Evropy z letošního léta na příští rok.

Odloženy byly i červnové mezistátní zápasy, čímž se vytvořil prostor na dohrání domácích ligových soutěží.

UEFA se nyní snaží vypracovat plán, jak by se dala prodloužit sezona třeba až do srpna.

„Po ukončení domácích lig bychom mohli obnovit evropské pohárové soutěže,“ konstatovala UEFA.

Kvůli šíření onemocnění COVID-19 se zastavily všechny fotbalové soutěže v Evropě. Jedinou výjimkou je liga v Bělorusku. (sfr)