Evropská komise každý rok pravidelně známkami hodnotí jednotlivé státy EU po socio-ekonomické stránce jako ve škole. Česko v analýze hospodářské a sociální situace dostalo podprůměrnou čtyřku. Bruselu vadí především to, že nedělá dostatečné reformy penzijního systému a systému financování veřejné zdravotní péče.

EK v hodnocení dospěla k závěru, že Česko dosáhlo v zavádění reforem jen „omezeného pokroku“. To je druhé nejhorší hodnocení na pětibodové stupnici. Horší už je jen známka, která v terminologii komise zní „žádný pokrok“.

Jako problematické vidí Brusel především rozhodnutí Babišovy vlády z roku 2019 nezvyšovat věk odchodu do důchodu a velkorysejší valorizace. Podle Komise je kvůli tomu český penzijní systém neudržitelný.

Ve financování zdravotní péče kritizuje Komise velkou závislost na veřejných financích.

Komise rovněž upozornila, že zdanění práce je v Česku i nadále vysoké, zatímco majetkové a ekologické daně patří k nejnižším v EU. Poukázala také na pokračující růst cen obytných domů, který snižuje dostupnost bydlení.

Problémem je i rostoucí počet lidí, kteří nedokončí střední školu ani učební obor. Komise navíc upozornila, že v ČR je velký rozdíl mezi školami i žáky. Částečně za to podle Komise může i odchod některých studentů na víceletá gymnázia. (pel)