Zakladatel a šéf společnosti Amazon Jeff Bezos se vydává do boje s globálním oteplováním. Na boj s klimatickými změnami věnuje 10 miliard dolarů (asi 229 miliard korun). Peníze vloží do fondu s názvem Bezos Earth Fund, který poskytne příspěvky organizacím a vědcům, kteří mohou přispět ke zpomalení nebo zastavení globálního oteplování.

„Klimatická změna je největší hrozbou pro naši planetu. Můžeme Zemi zachránit. Bude třeba kolektivní akce velkých firem, malých firem, národních států, globálních organizací a jednotlivců,“ napsal Bezos v příspěvku na Instagramu.

Bezos je podle žebříčku magazínu Forbes se 131 miliardami dolarů (tři biliony korun) nejbohatším člověkem na světě.

V minulosti se na ochraně životního prostředí podíleli i miliardáři Bill Gates, Michael Bloomberg či Tom Steye, kteří poskytli také nemalé prostředky.

Společnost Amazon chce podle Bezose do roku 2040 dosáhnout uhlíkové neutrality.

Skupina aktivistických pracovníků, kteří se sdružili do skupiny Zaměstnanci Amazonu za klimatickou spravedlnost, v dubnu 2019 vyzvala firmu, aby nepodporovala těžbu fosilních paliv.

Požadovali také nulové emise v roce 2030 nebo nepodporování politiků, kteří popírají globální oteplování.

V září stejného roku pak přes tisíc pracovníků opustilo kanceláře a účastnilo se globální stávky za klima.

Aktivisté nynější Bezosovu iniciativu přivítali, zároveň ale kritizovali, že aktivity společnosti ke klimatickým změnám přispívají.

„Tleskáme filantropii Jeffa Bezose, ale jedna ruka nemůže dávat to, co druhá bere,“ napsala skupina v prohlášení zveřejněném na Twitteru. (pel)