Tradičního novoročního oběda v Lánech se letos poprvé účastnily kromě chotí prezidenta Miloše Zemana a premiéra Andreje Babiše také děti obou politiků. Prezident od premiéra dostal katalog koňaků, předseda vlády na oplátku obdržel „krásnou, těžkou knížku”.

Poprvé se tradičního novoročního setkání účastnily i děti. Předsedu vlády a jeho manželku Moniku doprovodily na posezení jejich děti Vivien a Frederik. Miloši Zemanovi stály po boku jeho žena Ivana a dcera Kateřina.

„Milé setkání. Pan prezident se svojí paní a dcerou přátelsky přivítali v Lánech při příležitosti tradičního novoročního oběda pana premiéra s chotí, dcerou a synem,“ informoval na Twitteru mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček.

Setkání v Lánech si pochvaloval i Babiš.

„Absolvovali jsme velice příjemný rodinný oběd. Bavili jsme se spolu jako rodiny. Pan prezident je ve skvělé formě. Přibral šest kilo. Je pyšný, že se mu vrátila dvojitá brada, lépe chodí,” oznámil Babiš.

Foto: Twitter Jiří Ovčáček

U stolu se prý bavili především o dětech a jejich studiu. Řeč ale přišla i na politická témata, například současnou situaci na Blízkém východě.

Zeman od premiéra dostal katalog koňaků, předseda vlády na oplátku obdržel „krásnou, těžkou knížku”.

K jídlu se jako předkrm podávala paštika z kachních jater na portském víně s lánským pečivem. Jako hlavní chod byl servírován candát pečený na másle se zámeckými brambůrky a dezert byl citronový a malinový sorbet s jahodami.

Ostře sledované bylo i zvolené oblečení, především dam.

Zatímco Ivana a Kateřina Zemanovy vsadily na tmavé barvy, Monika Babišová oblékla fuschiové šaty a dcera Vivien šaty černobílé.

Muži zvolili oblek v černé barvě doplněný bílou košilí a kravatou v šedém odstínu a černé společenské polobotky.

Foto: Twitter Jiří Ovčáček

(pel)