Ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV) nesmí uzavřít smlouvu na nový systém pro vyplácení sociálních dávek. Rozhodnutí Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) je pravomocné a MPSV proti němu nepodalo rozklad.

MPSV tak nejspíš nestihne systém plně zprovoznit do roku 2021, jak si původně přálo.

Z rozhodnutí antimonopolního úřadu vyplývá, že ministerstvo vyřadilo z tendru vítěznou firmu DXC Technology kvůli nízké ceně. Tento krok ale řádně nezdůvodnilo a porušilo tak zákon o zadávání veřejných zakázek.

Ministerstvo tendr na informační systém vypsalo poprvé v roce 2014. Cena zakázky byla 616 milionů Kč. V tendru MPSV vybralo firmu OKSystem, od smlouvy pak ale odstoupilo. OKSystem se ale bránil soudně.

Kvůli průtahům tak musí ministerstvo platit ročně 500 milionů za prodloužení funkčnosti systému, který mu ani plně nepatří. OKSystem totiž odmítl ministerstvu předat část zdrojových kódů.

Druhou soutěž vypsalo MPSV v roce 2017. Zakázku v hodnotě 270 milionů korun přidělilo tehdy ministerstvo DXC Technology. Neúspěšný OKSystem, který nabízel cenu 824 milionů, podal stížnost na ÚOHS. Antimonopolní úřad posléze nařídil přezkum soutěže, a při tom MPSV vyřadilo DXC Technology právě kvůli nízké ceně.

Posledně jmenovaná společnost hlavně ukázala, že lze nový systém vybudovat za třetinu ceny. Celý systém měl být zpuštěn v roce 2017. Plně funkční pak měl být v roce 2021. Celkově měla celá operace vyjít na 1,5 miliardy korun. Ani termín, ani finanční rámec se tedy nepodaří dodržet.

(eye)