Armáda ČR bude letos cvičit i v africké Mauretánii. Celkem v roce 2020 plánuje 132 vojenských cvičení v cizině. Vojáci tuzemské armády poletí cvičit také do USA, Afghánistánu či do afrického Mali. A to bude letošní celkový počet zahraničních cvičení nižší, než loni. 

V Česku se má konat srovnatelný počet vojenských cvičení jako minulý rok. V ČR uskutečnit 60 vojenských výcviků, z toho pět na komerčním základě bez účasti českých vojáků. Zpráva pro loňský rok pojednávala o 62 cvičeních.

V cizině armáda plánovala minulý rok 145 cvičení.

Naši vojáci budou vedle evropských zemí letos cvičit například ve Spojených státech, v Kanadě, v Jordánsku a v Mauretánii.

„Vojenská cvičení se zahraničními partnery jsou klíčovým nástrojem k dosažení potřebné úrovně připravenosti sil a prostředků resortu ministerstva obrany k obraně České republiky a spojenců,“ uvedla armáda.

Cvičení údajně slouží také k ujištění spojenců o platnosti závazku kolektivní ochrany a k demonstraci schopností a odhodlání Severoatlantické aliance k vlastní obraně.

K nejdůležitějším letošním cvičením patří Lešť Exercise na Slovensku zaměřené na boj v zastavěném území a uvnitř budov. Jednotky se tam budou připravovat na nasazení v operacích v Mali a v Afghánistánu.

U východního souseda se uskuteční i výcvik Soatu ke zlepšení spolupráce speciálních sil a vrtulníkového letectva a cvičení armádních chemiků Toxic Leak.

Do Německa na cvičení evropských sil „Battlergoup“ nazvané European Challenge vyšle česká armáda 300 vojáků a 85 kusů techniky.

Čeští vojáci se zúčastní také rozsáhlého mezinárodního cvičení jednotek pozemní protivzdušné obrany Tobruq Legacy v Litvě nebo výcviku Mountain Flight ve Francii zaměřeného na létání vrtulníků složitých taktických a geografických podmínkách.

Mezi hlavní cvičení v Česku bude tradičně patřit Joint Fires k prohloubení spolupráce v dělostřelecké palebné podpoře a Ample Strike, které je zaměřeno na výcvik předsunutých leteckých návodčích. (sfr)