Rozzuření Iráčané v Bagdádu prolomili bránu ambasády Spojených států a začali zapalovat budovu. Důvodem je nesouhlas s americkými nálety na irácké území. Ambasáda USA musela být evakuována.

Dav rozzuřených iráckých demonstrantů prolomil bránu sídla amerického velvyslanectví v Bagdádu. Ochranka proti nim použila slzný plyn. Na místě se i střílelo.

Bouřlivé protesty jsou reakcí na nedělní americké nálety na pozice jedné šíitské skupiny, jež působí v Iráku a má podporu Íránu.

Iráčané mimo jiné pálili vlajky USA.

Demonstranti už před vniknutím do komplexu na budovu velvyslanectví útočili kamením a lahvemi s vodou, postavili venku stany a porozbíjeli bezpečnostní kamery.

Po prolomení hlavního vstupu vtrhlo několik desítek lidí dovnitř.  Na střeše ambasády bylo vidět nejméně šest amerických vojáků se zbraněmi namířenými na demonstranty.

Pentagon nedělní nálety, při nichž přišlo o život nejméně 25 šíitských milicionářů, označil za odvetu za páteční útok na iráckou vojenskou základnu u Kirkúku. Vedle iráckých vojáků ji využívají také Američané. O život tam přišel jeden americký civilista.

Americké odvetné útoky kritizovali také iráčtí politici, podle nichž USA narušily suverenitu Iráku. Údery mířily na pozice skupiny Katáib Hizballáh, za níž stojí Írán.

K americkému vyslanectví v Bagdádu dorazili šíité, kteří předtím v jiné části hlavního města pohřbili oběti náletu. Dav provolával hesla jako „Pryč s USA“, „Smrt Americe“, „Smrt Izraeli“.

Lidé začali házet na strážce a bezpečnostní kamery lahve s vodou a ochranka se stáhla za skleněné kryty u vstupů.

Mezi demonstrujícími byli členové šíitských milicí zvaných Lidové mobilizační síly (PMF), které jsou součástí irácké armády.

Nesli hesla požadující odchod Američanů. „Parlament nás musí zbavit amerických vojáků, pokud ne, postaráme se o to my. Zavřete americké velvyslanectví v Bagdádu“, stálo na transparentech.

Americký ministr zahraniční Mike Pompeo nedělní nálety obhajoval, když řekl, že USA nebudou Íránu trpět v Iráku akce, při nichž budou ohroženy životy Američanů.

Americká armáda nálet popsala jako „přesně mířené údery“ na pět pozic skupiny „Brigády Hizballáhu“, které působí v Iráku a Sýrii. (sfr)