Papež František vyzval mladé lidi, aby vypnuli mobilní telefony a začali mluvit s rodiči a prarodiči. (Ilustrační foto)

Papež František vyzval mladé lidi, aby odložili své mobilní telefony a místo toho raději mluvili s rodiči a prarodiči. Svatý otec jim v takovém chování dal za příklad Ježíše, Marii a Josefa.

Vypněte u stolu telefony, rodina by spolu měla hovořit, naléhal papež František na mladé věřící shromážděné na Svatopetrském náměstí u příležitosti svátku svaté rodiny.

Papež také připomněl, že svatá rodina musela odejít do Egypta. Vyzval v této souvislosti k solidaritě s těmi rodinami, které musely opustit své domovy.

S ohledem na svátek svaté rodiny by se podle hlavy římsko-katolické církve měla „obnovit komunikace v rodině, komunikace mezi rodiči a dětmi, s prarodiči“.

„Uzavřeme tento rok v míru a uprostřed rodiny, v hovoru jeden s druhým,“ vyzval papež shromážděné.

Poukázal poté na to, že i Ježíš, Marie a Josef se spolu „modlili a pracovali“ a vše spolu probírali.

„Kladu si otázku, zda ve vaší rodině spolu dokážete hovořit, anebo zda jste jako ty děti, co u jídelního stolu všechny chatují prostřednictvím mobilního telefonu. Vládne tam ticho jako na mši, ale nekomunikují spolu,“ kritizoval František.

Svatá rodina, která se z Nazaretu musela vydat do Egypta, „vyvolává solidaritu ke všem rodinám na světě, které musely odejít do vyhnanství, vyvolává solidaritu s těmi, co museli opustit vlastní zemi kvůli útlaku, násilí či válce“, prohlásil papež.(sfr)